[MT] 想問下各大公司MT三年後人工如何,希望有親身例子

267 回覆
4 Like 58 Dislike
點解仲未有人po自己糧單?

利申垃圾gt
我中同3大first hon 讀埋master 去in eo 入左,現在做緊eo 矩中英文好勁
精英如hsbc未又係搞轉帳過數抄alipay 其中一個feature
大陸美團搞到上市未又係做外賣

解決需求從來唔on9
係睇你execution 做成點 有幾多resources 落去燒
政府收人唔洗學霸咩 我問你sci學渣有咩好做 事關我出年都grad好驚
坦白講一般大公司/銀行mt/EO/護士 根本無得同AO/督察/醫生/ibank/law ifirm級比較

講咗咁耐 統計下到底上面有幾多個人係做

AO/督察/醫生
ibank / law ifirm
窮人搞startup
好彩就等班有錢佬當跌錢咁買起你成team人 賺返一百幾十萬做首期
唔好彩就突然彈多3,4個競爭對手用3個月起一套一樣既solution用你個sales跑一年都跑唔到既connection , 你做契弟先傾工返黎第一筆雞碎咁多既啟動資金人地一個月marketing budget就燒左

督察其實好撚易入
只係講人工同前景姐
我都好多以前mk中游大學同學都考到警察海關督察
所以都唔覺得政府請人太picky 同ao 醫生既質素係差幾班
人工差唔多但社會地位爭好遠既
做醫生律師政務官俾人個感覺係高人一等
督察其實講緊都係60-70K (成世人)

入得MT既 基本上99%人死之前都搵到60-70K
督察就算鳩數啦
英文都講唔掂
你睇下四點鐘許蛇
無人會當督察係精英
唔係精英
係好工
對班高不成低不就既人黎講咪係
安安穩穩有幾皮 又唔洗點做 仲想點
做個爛鬼督察可以幾有錢呀
會多過醫生律師?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞