[MT] 想問下各大公司MT三年後人工如何,希望有親身例子

267 回覆
4 Like 58 Dislike
“(2018年4月1日起生效)
* 自 2010年1月1日起新聘的督察人員,可透過督察第三級標準專業考試取得合格及晉升為高級督察,便能支取72,645元至84,250元的薪金。”

說好了既近8萬呢,72k 逢五進一都無wo ching ,又話做幾年十幾萬,吹到

同埋你係認真定點 Global banking = ibd, global market = s&t,我朋友hsbc intern 已經包緊25k service apartment,可以未

唔好話first tier ibank ,我之前intern 個間做financial service唔好話老細級,是但一個VP都廿幾萬,比ibank 少d bonus,得3-6個月,政府乜野位先有呢個數?拎你最中意講既,總警司都無廿萬wo

Fyi,jpm analyst 上年好似6個月bonus,計埋fg價,8-90k走唔甩

做得政府白衫/ao 緊係勁,但個世界就好大既,even ibank 咪又係做隻有錢人既狗
我個fd收督察offer sec-low,英文得3,係做人幾圓滑,不過好似過唔到vetting,最後唔知做入境定海關 officer,有個 eo 直情係third hon

拎住咁既cv 唔好話ibank ,mt interview 都無啦
真係近年第一次聽到人話做警犬搵得多過做ibank
而家好多賺錢既lawyer 都做ipo ,需求好大架,ipo今年多左好多,chur爆
醫生做幾年轉去私院,揾真銀
昨天先有2 個dse榜眼選左中文科,第時應該跟yylam揾食,做補習天王,年薪5千萬
醫生做埋專科出邊幾好揾,我之前識個ib女仔,佢讀medic, 佢話有個朋友既老豆做專科醫生,私人執業都80,90 萬一個月。。 真心勁
努力需父實幹
係架,佢做到頭髮都好多白頭髮,老婆都係做會計,2 人十幾萬一個月,都算中產la。 話哂佢當年都係高考3條A,入3 大會計,神人來。
dr reborn個boss 鄧志輝 仲勁 ,佢都係quit左hku mbbs .去讀商科既,又做sale ,好有腦,做健學美容,2 年前上左市,現在幾十億身家。佢由紅褲子出身,我很祟拜佢。

做醫生係幾好,做醫療生意更好。
師兄又係金句王。 我個親戚係3a ,但商科個d, 會計etc. 不是理科wor...早年商科好hit架,5a 6 a,個個高考狀元都入gbus, qfin, 出來做ibanker. private banker, ao. 人中之龍。

我都有好多中學師兄,會考28,9 分,Alevel 3A,4A理科入pharmacy ,個陣自由行,藥房興起,出來5,6 萬起薪。 pharmacy係高過medic收分。 近年pharmacy 先摺埋。
你講既裝修佬,一向都吃香既,香港幫人做裝修既公司上哂市。 之前壹週刊都有講,那間公司年賺6,7 億,純利都幾千萬。 香港藍領一向都高人工,怕辛苦,少人入行姐。
又好似3 哥,5 弟米線甘。2 間市值都值20 億幾,3 哥純利都一億幾,佢地咪又係3 行出身。

行行出狀元ma, 你做到野,有demand既market, 你又有supply ,人地又buy你,咪賺錢lor.
好似yylam甘,佢都係3A文科,本身應該做老師or 考ao 既。佢親戚係june leung, 識人加上自己有料,咪做到年薪5千幾萬既補習天王。
個個吹到天花亂墜 一屆十萬人都唔知有無500 個玩到你地講既果d遊戲

窮撚黎講 最多咪eo同假mt 你估真係咁容易有好工 有就唔洗入息中位數得萬五啦

窮撚我就覺得eo完勝 同事霉底 office霉底 襯到絕一絕 一定好融入果種文化
老實講
比d信心自己
好多時d所謂"高層"既野
其實好多大學生都做得黎
高層同低層好多時差既
只係機會
可能入到去既人interview好d或者好彩d咁解

MT工係難入
唔係難做
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞