[MT] 想問下各大公司MT三年後人工如何,希望有親身例子

267 回覆
4 Like 58 Dislike
當個個都狗沖政府工 代表呢個城市已經腐敗到極點
巴打咁熟,不如講下有咩例子啦 淨係話ibank會restructure就連護士都不如冇咩說服力喎
我女友就係mbchb出身 ,佢係畢業先識我,後拍拖,佢壓力好大架,yr2 試過讀到少少抑鬱,但立志讀醫,佢成日話讀醫幫到人好好,未來應該做公立為主,不出私家
創業lor....gogovan郁係港人優先
本身做某間綠色保安公司MT(做三年)但做到第二個部門已經好唔對路,又要返夜,又無野學(program聲稱有managerial Skills/ presentation skills 根本無,其實係要你自己摸)
去唔同部門係做啲濕碎到不得了嘅野,根本無機會入去Daily Routine 深入學
唔知係間公司特別鳩定全部mt都咁,我同個做搵工agent嘅朋友傾,佢話大公司都係咁 咁其實mt都唔係咁好做,或者睇你本身追求啲咩
你果間都唔算主流啦
有料考MT不如考政府白衫/officer
聽連登仔9up出面14,5個月糧啦
一係你搞IT product相關/start up
如果唔係, 唔好係出面打牛工
如果有人咁啱apply左呢間,我奉勸都係唔好去in好過,見都見三輪
人工得15k,屌佢老母加人工加200,mpf都無撚左啦
今年見到佢請人寫5days work,請我嗰年無,我嗰陣要返5日半,去到operation 部門返6日加on shift 唔知今年請5day係唔係真係5day ,又或者可能叫你返六日放平日
呢個人工請mt,仲講到好有誠意培訓
綠色應該第二大,最大嗰間係全球性,無得比
Lm
做到MT 就代表一定考到政府工咩
正苦工都唔係話考就考到
巴打咁熟ibank,係而家/之前做過?
咩人啱玩 有無樣睇架
會唔會係相反 識親d eo/ officer 既cv 都無乜料,是但一個hsbc mt 既intern / eca 都三四樣

同埋上面拎督察講,吹到五皮幾做幾年十幾皮 原黎政府網寫45-84k係假的。同hsbc mt 比又好笑,28k vs 45k,拎同starting 拎比呀嘛,fyi,hsbc global banking 開緊fg 70k
3個月bonus,實際月薪已經比同月薪的政府工多25%。。
Startup
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞