[有圖] 發覺好多人英文屎都會鍾意打一大段英文

246 回覆
1293 Like 28 Dislike
個人認為第一句有啲中文思維 好耐冇食過好西嘅直譯咁
finally the time for a real treat 🤤 應該係casual 啲嘅用法
projection much?
點會因為人地話我錯就嬲嬲豬

人屌我,我睇下有無道理。有理咪學,無理咪駁囉。唔似你,無啦啦當我係啲唔識take criticism 嘅人。

你就真係垃圾啦
點樣Long time no eat?? 成個月冇食野啊
The nutritionist
Why too formal?

上面都有巴打講
應該係intermitten fasting 個種
間中食間中唔食
真係得香港人會屌返自己人講英文廢
想學英文都比人屌到唔敢講啦
知唔知咩係criticism?
係咪又要笑你唔識英文又學人用?
criticism 同malice insult 係兩種完全唔同嘅意思

話你錯同笑鳩你係完全唔同意思
屌人同批評人錯或者錯係邊係完全唔同意思
let us me
好似好少見人用on a fasting (雖然grammatically fine
I’m fasting/ have been fasting
會唔會common 啲

無知一問
fb見到
🐈 “where’s foods not your foots ha”
#filmphotography #photography #cat #果欄貓 #cute #cat

呢條友英文廢到閪,但係不停咁喺fb打英文
一開始:
論點:打英文係好事,唔打得多邊會進步
反駁:進步需要criticism,而我唔認為有人會係見到一個ig post後特登同佢講佢錯grammar。所以係ig打係無益。

結果:
無回應

然後:
論點1 :我無話人知佢邊到錯同點改。
論點2(strawman):我只會笑人屌人,而唔接受俾人屌。

反駁2: 純strawman,我完全可以take criticism

依家駁埋1 : 上面大把清改咗,我都正評咗,我係咪要每樣嘢解1次?而且我又無條友ig,我又係咪特登add佢黎屌佢?同時,點解我要講佢邊到錯?從頭到尾幫佢改正都同我嘅反駁無關。

結果:你話我insult人。但成件事都係同我一開始講嘅嘢無關。

結論:你只係亂黎
你啱。
習慣咗同fdmsg都好formal
個人問題

不過我都唔識鬼妹啲口吻
仲要加啲emoji
好似
You have why play me
用係要睇情況

條友去加拿大,浸係個有正確英文嘅環境下可以自我改正
係學校/YouTube/連登用,會有grammar nazi 去執你錯
係ig就

但呢到啲人唔知點解以為 用英文等於會進步
屌鳩條友噉用英文就等於唔畀佢用英文

A false dilemma is a type of informal fallacy in which something is falsely claimed to be an "either/or" situation, when in fact there is at least one additional option.
my power powerful
首先,我話屌人冇話你屌人。我有話你屌人嗎?
你睇多次。我係話啲屌人笑人嘅人。

同樣你話,同埋我無講過人唔take criticism
(首先齋屌或齋笑 如:你啲英文咁廢架;好心你啲英文咁柒就打返中文啦)呢類comment
唔係criticism呢啲係malice insult

同埋你話我assume人哋唔接受criticism

"你估下ig會唔會有人得登屌佢英文廢?"
難道呢個唔係個人假設?

我立場好簡單,有錯可以指出,好心又得閒嘅可以指導埋人哋應該點改
如果咩都無純粹留個"垃圾港女"之類無意義嘅說話,就不如慳番
我淨喺識
I go to school by bus
就算就咁一句"佢英文唔好" "佢啲英文文法完全錯"
都係criticism

但"發覺好多人英文屎都會鍾意打一大段英文",
"I go to school by bus"
"my english is powerful"

呢啲絕對唔係criticism
係香港人先鍾意笑9人英文
Nutritionist has advised me to be healthier and now my weight significantly drops through on a diet. I will plan on meeting my new target 110lb within 2 months.

嘗試扭曲原意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞