[有圖] 發覺好多人英文屎都會鍾意打一大段英文

246 回覆
1293 Like 28 Dislike
乜撚野eaten
係都用taste, try, enjoy 果啲
Google translate?
係咪咁中意笑人地英文唔用多啲又點進步呀?
你地係咪成日落啲球場笑9啲人打得咁渣架?好心坐下輪椅算啦 咁?
After meeting the nutritionists, I am only 2 lbs away from my original goal, but I still have 2 extra months to lose weight. And so I’ve decided to aim higher: 110lbs

太formal 如果係鬼妹會點打?

鬼妹會講 Wish I could reach 110lbs by October.
用多啲就會進步
唔怪得香港人英文水平年年遞減
屌? 想人進步就話比人知錯係邊,要點改
一陣你自己做錯啲咩人地屌鳩你就話人痴線洗唔洗屌呀
總之我笑人屌人ok.人地笑我屌我就正仆街
咁係咪唔用就會進步?以前我細個英文唔好
剛去加拿大都係咁講係咁寫 過兩年就係咁練習得多英文先好左好多
早幾年讀U個陣見班英文勁既會鍾意用英文打廣東話拼音

雖然唔知點解

但覺得幾得意
我又無話唔用
問題係用都要用得啱
用錯你用得再多都係無進步
可以 比 我 減 多 typical chinglish
認真唔明佢想講乜
可能唔識打中文
唔用錯過點知錯呀大佬?
知人地邊度錯咪提點下人應該點改
咁咪進步囉。
笑鳩人點進步?咪比人笑到講到唔敢講啦

鬼佬鬼妹講啲on9中文又晤見人開post 笑下
既然咁中意笑人地語文差
除咗呢樣之外係咪整體太formal太唔自然?唔該曬
錯咪錯囉,有乜所謂,又唔係考試
太耐冇進食姐
i feel this type of english forms a new local language, beside true english and cantonese, our third official language - hongkongese
係香港人先會笑人地英文唔好
其實夠膽講夠膽寫先會進步

我當年半桶水英文去英國玩
一樣同隔離房D意大利佬, 韓佬,英國佬,加拿大佬玩得埋
佢地明你意思就OK~ 基本上唔洗岩 grammar
你就係事主
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞