召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (2)

990 回覆
5 Like 6 Dislike
有無啲Junior/assistant 既位係會請fg
好似少見有 junior/assistant既ba

本身ba post 都會請fg,想入行照正常搵
但係我bba fg 好似連銀行既ba位都唔show我,啲agent都嫌我無經驗
我會建議你搵過個 agent entry level既 ba 有手有腳英文ok 就做得
ITM master 呢?
無讀過答你唔到,我master係讀 software technology

讀 master 只係幫你保持競爭力,唔會令你競爭力大左

想進修,除非你好有學術上有個 master名,唔係的話學下 agile, DevOps, big data analysis, test driven development, ai ....呢d仲好
咁我宜家想有心向ba呢行發展可以搵啲咩entry post it firm 就嫌我non cs/it,銀行ba就好似你講咁唔請fg 難入,我都搵過好多間agent,一係無回音 一係就問我識唔識java vba..etc
連啲14 15k 既project assistant 都無乜回音係咪呢行對我無緣
做左年幾SBA,想再上AM發覺唔係咁易
呢個時勢係難D架喇
it firm即係vendor?

project assistant 通常請女多D
唔係好熟呢行 vendor即係邊類? 但係agent.. pccw.. hkbn 各種保險 銀行都試過apply 全軍覆沒
有無人會做BA之後跳去做IT consultant嗰類
果D XX solutions, XX consultancy, 通常接project返黎做
要做嘅野會多過BA, 包埋POC, production support之類
呢D係個人選擇姐
但我自己就唔會喇
如果假設真係搵唔到BA做
做住UAT tester 做0.5~1yr 再跳翻入BA 大唔大幫助?
我見好多都請緊人
Why? Do you mind share more?
UAT tester 呢個名我assume係望住個test case試果重, 基本上有手有腳就做得
你問有冇幫助, 我覺得有好過冇, 但唔會因為你做過tester而請, 考下PMP/ PSM/ CSM/ CBAP好過

QA前途其實都可以吖, 上到senior 好似幾好pay
IT consultant 我自己歸類係consultancy firm/ vendor
純粹覺得做一年半載就完一個project, 之後再下一個, 無限loop, 對company culture/ system 熟識度會差D
同埋一個唔好彩個client office 好L遠就奶野, 晒時間搭車
有諗過去考pmp 但係fg就失業表示無呢個多餘錢 唯有做住uat 一邊做一邊考多啲呢啲cert 增值下

btw qa 我見opening 仲少 同埋全部都係請cs it,未見過請bba
佢無 job experience未 qualifie 考pmp/cbap啦
抱歉 放一放負
最近公司炒咗好多IT
IT完全人手不足
啲嘢勉強交到貨嘅都錯漏百出
作為BA 明知IT忙/無可能半日內fix好
但上面又壓落嚟話要追schedule
心很累
啱嘅,有exp 易吸收啲
但好多人都偷雞就報照考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞