召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (2)

990 回覆
5 Like 6 Dislike
答左正題先, 頭先唔記得左
如果你搵保險BA, 會有幫助, 不過小心搞搞下都係會變左QA
----------------------------------------
轉之前我覺得你要諗清楚幾樣野
1. 你想做邊行嘅BA?
2. 你覺得自己啱做BA?
3. QA/ BA前景
3. 如果會移民, QA/ BA邊樣好D
移民BA 好似冇乜優勢?
外國公司正係要programmer 多
ICT BA都要嘅, 不過少囉
1. 行業想係醫療科技/ Financial Service (而家QA係做緊FI行業)
2. 都算岩既我諗,平時做QA都好鐘意知d req係乜野,
個use case係咩,對user有咩幫助等等,想未來向業務端發展多過技術端(同埋我coding好皮毛,雖然做到automation 既野,但始終唔係勁,真係冇乜天份)
3. 香港黎講好似BA 有前景過QA ,Opening都多好多
4. 移民就應該QA好d? 因為偏技術既移民有著數d?同埋去外國做BA英文應該要好好多,小弟英文就麻麻地,同鬼佬係溝通到,但唔算流利,所以移民黎講應該QA好少少
FG做珠寶業BA好唔好?見工話要用中文寫doc
想問下如果證券行做qa有無咩career path或者有無可能internal transfer到咩位
做做下qa覺得有d悶想諗住證券行qa應該無咁悶同埋可以嘅話睇下有無咩位可以跳
各位ba朋友,如果想進修/增值就學下 agile啦,雖然唔係新嘢,但愈來愈多大公司會由 waterfall轉成 agile development

唔考試都要望下,起碼識吹下水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞