召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (2)

990 回覆
5 Like 6 Dislike
我見公司d同事乜7都係佢地做哂

可能條team細,6-8個清一色title BA
Uat 梗係唔係BA野la, UAT 基本上唔係乜嘢useful experience, 轉返去BA應該唔係特別有優勢
點入行

有無人請緊

3年 banking qa uat exp

唔想局限自己係QA 層面

想由project initiation 做到completion

見左幾份都話我無直接既相關經驗

但個堆documents (ur / frs)我都睇開黎做野

Test plan , case 又係自己寫 基本上成個uat都要落手manage 去 lead , ba就淨係chok我

跳返出去真係咁難?

我都想做chok人個個
想問應該點入行好,我廢U bba 畢業
senior 位 tester 轉 ba 應該可以既
等同 senior ba 轉 tester

但 senior 轉 senior 就有難度,始終 ba 同 tester 係幾有分別,除非有某d專長

祝巴打你好運
send cv等in ,好似係
有冇咩bg 係一定要? thx 巴打
FDM group 伏唔伏,聽日in
想知道一般ba實際做咩

以我所知

開會拎requirement -> 定project schedule -> 寫UR, 追UR signoff-> 收到IT既frs 就review夾唔夾到UR -> UAT開波-> support during UAT -> UAT signoff -> migration完做 life test planning

有無巴打可以補充

等我in個陣都有d野吹下..
講多少少?
In-house 既ba同vendor ba又有咩唔同

banking 方面
inhouse自己同事做 vendor要賴客袋底
我做左一年QA已經想轉BA
啲客仲要成日propose埋啲天馬行空既嘢...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞