召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (2)

990 回覆
5 Like 6 Dislike
Business Support Manager 係咪即係做Ba ?
要睇 duties 先知
集友銀行Business Analyst (20k) vs PCCW programmer (18k) 邊個好d? 我比較想做銀行業ba但Pccw大間d可能容易d轉走
會建議你揀前者,人工都高d,仲要係銀行

programmer短期升幅會相差好多?如果只係差少少,前者果份起薪高d應該幾年後同出面programmer市價差唔多? 我其實都睇人工走
programming 都睇 skill set 既,如果係 full stack 加上一兩年跳一跳就會升得快d

不過到左 senior 位 programmer / ba 人工都應該差不多
利申喺大學入面present&寫essay比寫code好都係做ba算怕去唔到full stack
想問下嚟緊下年大學畢業 Fresh grad 做BA普遍人工大約幾多 同埋每年人工升幅又幾多? 另外做呢行係咪跳出去會升得快過內部自己升? 唔該各位!
咁ba應該比較適合你
下年 fg, 無水晶球唔識答你,今年應該16k-24k都有聽過

咁基本上邊行都係跳糟人升得快
唔該巴打
現職 BA 留名
有巴打做緊BI?
有冇人聽過Fuji Xerox個BA?
Sba lm
good, 邊個 sector ?
各位巴打 我想問 如果做banking industry BA 個career path 係點架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞