召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (2)

990 回覆
5 Like 6 Dislike
都係買衫買袋 零售嘢~~
咁你可以試下反問返面試條友,應該係development/business manager 了解下

其實做ba 其中一個特點係肯去問問題,同可以show到自己理解能力
好~~ 謝謝
諗下有咩問題問先 thanks~
多謝巴打解答。想問埋喺啲求職網到揀business analysts嘅分類,有時會有project assisant呢啲post,其實呢個位做嘅嘢同ba係咪都差唔多?

同埋唔識UAT, system design同埋Scrum/Agile有冇人會請㗎?我真係白紙一張咋
project assistant 同 ba 工作性質都幾唔同

uat, scrum 無做過,最少都上網睇下知下大概講乜

ba 既主要工作係 collect requirement,溝通技巧同分析能力比較重要
pmi pba 鱔稿

去到呢個人工,係有既,不過唔多
起碼有十年以上經驗到management grade

利申: 以前諗考pmi pba定cbap,結果我係考左cbap
fg入左間印度it consulting firm做ba trainee, 遲d完曬training 就落axa 新個SS office on-site, 追po好似見巴打過做, 想請教下有咩注意同一兩年後有咩出路? 其實consulting firm成team人去client office算唔算賣豬仔?
好似人工幾低下的
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞