召集所有做緊 Business Analyst 既朋友 (2)

990 回覆
5 Like 6 Dislike
其實做BA想再升既話係咪唔需要識sql python呢d language?
以前做開digital marketing識小小java, html5夠唔夠做?
有GA cert仲需唔需要考pmp個類?
其實我眼見大部分PO都係programmer升上去

利申:準備轉行
可以轉咩行
BA唔好做咩
我岩岩入行一陣未睇清楚咩環境
depends on 公司啦可以幾好但都可以好閪
有冇話分in-house定係vendor/agency?
如果有, 邊樣好做D? 冇IT低係咪會輸人幾條街
其實我最後係會想去做銀行virtual banking development個類野, 攞住銀行BA title會唔會易轉過去?
建議其實由vendor開始做會好啲
銀行in house既BA大部份時間只會對住一個application,exposure比較少
同埋如果你宜家係contract BA我就勸你唔好有太大希望
依家係唔係contract BA呀, 係FT。
反而我想問virtual banking development個類其實係咪同BA做既野好類似?
要depends on你attach去咩team wor
如果你真係想做virtual banking既話建議你入big4 啲advisory/risk assurance (當然如果你係fresh grad呢個option係唔錯)
另外答埋你如果本身code底麻麻係會輸蝕啲因為好多developers同你講tech野你未必明
virtual banking點解會入big4 advisory? 兩邊既性質應該都幾唔同架喎? 唔識IT係咪會去做諗橋SALE客個邊?
就算做virtual banking冇coding底都會輸蝕?
digital marketing experience完全冇幫到手?
假設你指既PO= product owner

大部分都係marketing 人 / PM轉過 Business side
唔係做 data analysis 唔需要

如果係 IT BA, 識多d architecture 野會比較好
vendor ba 掂既野好皮毛

不過係vendor 定 inhouse 都唔係重點,重要既係負責既 system 係 lifeblood
最後個句十分認同
我宜家負責既system就係個啲user都唔用既野,根本乜都學唔到
big 4有啲team會做virtual banking既advisory同compliance(仲有其他field例如blockchain, cyber-security)雖然係high level啲不過exposure夠廣
之前渣打請人做virtual banking 係要求識coding
Business side 既Ba 你比較似da? 要數據分析果堆野,vendor side ba 就真係跟project?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞