[live][玩命獨遊]手持JR PASS聖巡《你的名字。》

441 回覆
44 Like 6 Dislike

你支水fail左啦

唉屌 睇黎奇跡既相遇不是屬於我的
molamola
好正式到我聖巡既時刻 基町高中我last day個日再挑戰多次
話說一落車我就去左在來線影地下通道(唔知點叫)
結果原來係fail左

影完再去左劃指定席 劃完就去戲院啦
出閘個時問左個職員點知佢點錯我行
原本我12:33落車預大把時間去戲院(13:15放映)
點知行行下唔係好對路

見到近鐵特急(利申初心鐵膠唔補資料喇)
當見到個方向錯錯地既時候 即刻開google map確認下

紅色係我行既路 綠色係正路
(但又無開到google建議的路線
我同目的地相隔左三四條街既鐵道
對一對時間 嘩屌 已經一點
點知我越行越偏 因為比條鐵路逼住行去右邊
個人開始急 一見到有個踏切可以轉左即刻過左去

但用常識都知咁闊既鐵道邊有可能用踏切
入到去發現係鐵道工程地 有休息緊既車同舊路軌

仲有洗車廠同洗緊車既特急(唔敢影)
最抵死係佢個D立入禁止既牌全部跌晒落地下
所以鐵膠有得入去瘋狂J
行前發現半空有條九百幾米既天橋!

仲咁好彩有個出番去既踏切

絕望既深淵見到一絲曙光 二話不說即刻狗衝過去

屌你得四五度跑到我出汗 跑完一開google map點知故障左
憑直覺行左過去新幹線個邊

終於! 係1:12見到間戲院
上到去就用部機換飛 輸入番號同電話就ok
然後我就,流住汗,咩住個背囊,拖住個喼,入去享受,IMAX版,君の名は,首映。

以下係非專業讀後感
首先我要講哎喲香港唔上映呀陰公豬
台灣有字幕呀可惜囉
睇完我好感激我活在當下 好感恩我有呢個機會
多謝雙親比我去旅行 多謝我自己負負碌碌訂到飛又準時到
日本戲院真係好高質 觀眾除左小小食野聲外真係一粒聲都無出
唔知係咪個個都睇到老江湖咁竟然全場無笑過出聲
而且imax版真係好正 正在唔係個大螢幕
而係D音響真係昇華去完全係另一個層次
天花有好多個喇叭 每個喇叭各司其職
後面既喇叭會播bgm同ost
銀幕前最近既喇叭就播人聲
感覺就好似動畫既人真係係個到咁
感覺比香港立體得多 同埋聽到好多聲係平時香港聽唔到
另外可能我隻眼無咁細心 今次睇大moon好似又發現左好多新野
其中一個原因係無字幕睇得入神D同埋有成個乾淨既畫面睇
(橫店刷左十次佢下句想講咩都記得 )

睇完戲就行番條正路番名古屋站趕高山特急
話說個時已經五六個鐘無食野而且早餐仲要無五穀類
買左個飯團同三文治就上車 仲有Suntory既綠茶

見仲有時間開一開名古屋站既聖巡page
http://blog.livedoor.jp/touyokojunrei-yokofuji3/archives/65073399.html
先發現我落車個張係影錯左
即刻跑去補飛 要注意係有海報既地下通道

sorry我趕時間無留意好個距離 仲好多人行唔想影到其他人入鏡
再補埋個車尾
推 幾時有文?
推 幾時有文?

好波 更新得咁快 當我冇講過

話說今日應該全程最凍既一日
但我比昨日仲要著少件衫
請大家期待雪國版飛驒聖地巡禮
屌你播番首歌壯一壯膽先
https://youtu.be/P_qOY0H91qQ
讀後感講漏左樣好重要既野
其實如果話呢套戲對普通人睇幾多次就夠皮
我會話三四次係足夠
得罪講句我睇到第五次已經最多眼濕無流眼淚
五刷開始變得少許盲目 開始唔睇字幕去搵細節位
無左頭幾次刷個種大感動
不過呢次睇imax版我又一次重新體會套戲
唔係第一次睇既大驚喜 而係第三四次既感動
睇到三葉對住塊鏡流淚 獨自去東京既獨白
二人山上重遇
(係重遇 第一次相遇係三年前JR上)
手上寫住「喜歡你」真係流馬尿
因為成個人好投入 背景音樂好立體

總括imax版睇一次是不對的 還要睇更多次才行。
imax
好想睇imax版
那有時間睇多次
我仲要專登請日假先有時間睇

你支水fail左啦

唉屌 睇黎奇跡既相遇不是屬於我的
molamola

去一轉須賀神社啦
推 巴打 今日仲去咗邊?
今日應該係重頭戲
不過屈埋巴打餐燒肉先
今晚及明早都會長文侍奉
補一補每個廣島post都一定要有既潮文

http://japhub.com/?c=3954
去到廣島用日文叫野食千祈唔好叫「御好燒 (お好み焼き)」做「廣島燒 (広島焼き)」
有好多人以為有「大阪燒 (大阪焼き)」咁廣島梗係「廣島燒」啦
但係廣島人係唔鍾意「廣島燒 」呢個名架
因為會令佢地聯想到原子彈爆炸火燒城市既感覺
呢樣野有部份日本人都唔知,我都係上網睇到
所以提下識日文既人先,唔好俾人有壞印象
可以叫關西風御好燒(大阪燒)同 廣島風御好燒(廣島燒)
仲有唔好同佢地講大阪燒好食D

去到廣島用日文叫野食千祈唔好叫「御好燒 (お好み焼き)」做「廣島燒 (広島焼き)」
有好多人以為有「大阪燒 (大阪焼き)」咁廣島梗係「廣島燒」啦

新讀者

新讀者

其實呢篇野我post先

新讀者

其實呢篇野我post先

潮文
今日應該係重頭戲
不過屈埋巴打餐燒肉先
今晚及明早都會長文侍奉

有雪睇
巴打你都真係去得好chur下
巴打你都真係去得好chur下

如果唔係點叫玩命
我諗
呢part開始有玩命成份 敬請家長指引
(呢篇廢文可以跳至下篇日枝神社)
特急途中見到座西洋建築熟口熟面

班特急過左下呂之後覺得窗外景色有點變化
原來係雪呀 不過我都知會有雪
作為地理撚 飛驒緯度海拔都高過廣島

而且咁多山日照時間短 溫度就當然低啦
一落車雪花紛飛 好似人生第一次體會落雪

不過又唔算特別凍 利申上左條頸巾好暖
果然香港既濕凍係世界第一凍
然後就去hostel checkin
間野叫K's house oasis 唔講笑呢間野高質
有興趣住高山hostel呢間真係唔錯

check in完我打算過飛驒古川ko左個圖書館先
因為我講過呢次聖巡係想追求埋個晝夜
所以見天黑齊圖書館又收八點就貪心mode on
於是我就上左JR上飛驒古川
提一提醒 如果係手動開關既閘門
開完要關番埋 尤其係呢種下雪天
上車前啪左罐粟米湯 好撚正 香甜

不過我覺得今年粟米湯少左好多粟米粒

大鄉里第一次見大雪 玩下全景

搭緊車先發現 如果我一去左圖書館
就要等成兩個先有車番(利申我要車19:06到飛驒古川)

深思左一陣都係不了 坐原車番高山

無圖書館去唔緊要 仲有日枝神社嘛
無錯 就係三葉跑梯落鳥居祈求來世要做東京型男個度
不過我驚行上去會餓得制就想食左晚飯先
google map發現一間好似好正既漢堡店
tiger-center4.com/#access
話說個邊七點就好似香港十一點咁
途經一間family mart食左塊可樂餅 發現世界級
如果話lawson招牌係雞串咁family mart就一定係炸野
而可樂餅係其中一樣最好食既野 炸雞唔夠佢炸得好食
話說間family mart八成人係講緊廣東話

行多兩三分鐘就到漢堡店 有開門

我一入到去咩人都無就係開住盞橙 都幾恐怖
點知出門口就見到呢張野

sd比識日文既朋友話搬左鋪
即刻屌出黎 仲滿心期待
死死氣番左family mart開餐

然後就行左去日枝神社
其實有點遠 途中我有係馬路邊一路行一路舉拇指
結果當然係無人理架啦
不過唔經唔覺都到左了

呢個角度真係有D恐怖
上去真係痴線佬先會做
不過我就係痴線佬
其實個地方比我想像中光猛 因為山腳有住宅同停車場
不過個鏡頭就無能為力喇
高山市
[突發]收到風,樓主竟然係個住係大城市既靚仔
咁要唔要去吹水台post開定post
「將會同一個鄉下女神交換身體,有咩要注意?」

FF完畢
點解我辛苦左咁耐炒咁多個鐘
換來係咁短暫快樂既時光
點解我十九年都咁單身
點解我呢D純情毒撚會無人要
點解

三葉人生太慘,不了。我跑左落去

「已經受夠了這種人生了 來世請讓我成為在日本生活的現充吧!」

補埋日枝神社既雪地圖

然後就行番去hostel
一落山有間daily便利店 一入去播緊什麼都沒有
就同個店員講我聖巡緊套戲
今日係廣島過黎 然後佢問我點解咁遠由廣島過黎既
然後我輕描淡寫咁講 瀧君的高中
佢失晒儀態係咁笑
笑啦笑啦 我是毒撚我自豪

然後就將續行番去hostel

行過間lawson又忍唔住
話說係高山我呢副起左身十五個鐘既身體
計計埋埋都係下雪天下行左成五公里
你話玩唔玩命
支持 皮已正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞