[live][玩命獨遊]手持JR PASS聖巡《你的名字。》

441 回覆
44 Like 6 Dislike
去飛驒唔食飛驒牛
有無搞錯

男神有第二D野食
幫你推下啦
原來樓主係男神
利申: 剩係識日文嘅非鐵膠留學生

夠未呀 我唔想做連登小美麗呀屌你地老母
去飛驒唔食飛驒牛
有無搞錯

今晚十二點前有文
利申a0真毒

文呢?

然後我影完圖書館就番左車站等車番高山
而黑門市場個位巴打呢晚都過黎高山
約左佢係高山食晚飯

大雪到浸膝頭哥
點知一去到車站就話大雪到遲延
巴打whatsapp我都話佢班特急都停低左
所以成班人就係車站鳩等

補多張飛驒古川站既角度

大概等左一個鐘車就到了

然後我番hostel settle好就等巴打
呢個時候巴打都話到左高山站
我地會合後就打算食高山最高分既燒肉 味藏天國
一入到去就話過左last order被人趕
於是我地就google map搵餐廳
行過一間燒肉店就入左去

得罪講句飛驒牛太勁油脂無乜牛味
可能間野伏或者我地唔識燒
三人行埋單九千yen
anyway我話唔夠飽仲要食碗拉麵
事實上更大既原因係聖巡埋takayama ramen
所以我地就行去高山最高分既拉麵鋪
叫左碗大盛再加蛋

又得罪講句高山拉麵完全唔係我茶
佢既醬油同黑椒都好重味結果個湯有dd苦澀
我仲要問佢加蔥自己再加左黑椒
令到個湯好攻鼻
成個晚餐都係巴打請
我呢日燒左好多錢所以都好唔客氣咁食free dinner
在此非常多謝巴打你
希望你接下來的旅程一路順風
睇完呢part請求大家收拾一下心情準備day5
早你少少去左飛驒巡禮,但冇體驗到結繩,殘念。
頂你 體驗就用膠紙 盆編個架拎出黎齋擺

用個架先勉強叫做體驗下話
不過要極高專注力真係唔係講笑
唔係會唔會係新手一定玩唔黎所以唔比玩呢

前排無野做學人編
編到中間無心機 一路編一路碌下youtube打下機咁 醒起先繼續編
結果出到黎後半段錯撚晒

而家唔敢直視條繩
最後衝刺
文呢
屌你又去左玩女
都話係東京好忙
你地都知好多聖地
今晚十點搭寢台列車開始打 應該可以追到live
btw day5大家要有心理準備
屌你又去左玩女

樓豬偽毒
太眼訓 聽朝出
篇文太長打唔完
好似係上一日既事 我去完日枝神社咪比個便利店員笑既
我番到去將比人笑呢件事講左比hostel個auntie聽
結果佢仲笑得勁過個店員

番到hostel我就沖涼洗衫執行李
點知一搞就搞到兩點 原本打算勁早起身坐頭班車

係度考慮緊押唔押後自己個行程表好
不過諗起古語云:「sleep is for the weak.」
我就校左五點鬧鐘了
估唔到我又真係起到身

刷埋牙就起行去高山站了
順利咁搭上往豬谷既頭班車了

車上面有司機一人
鬼佬二人 同一個日本白領
當然仲有我
班車因為大雪而delay
我仲諗緊咁delay法趕唔趕得切轉下班車架
等左半個鐘佢終於開車
行左大概五秒又停低左 我就知呢鋪molamola

見到車外有工人清走車上既雪
又等左大概半個鐘 架車竟然倒車番月台
個日本人又無反應 我就乖乖地靜候啦
期間一直都見到車上既司機同路軌上既工人聯絡
無耐就真係開車了
個日本人走黎問我落車係咪要比車票比司機睇
我照舊答番我唔係日本人
不過我大概明佢意思就同佢講比司機個窗口等佢就得
再多口問句佢係咪城市人未搭過呢種鄉下列車
佢話佢係飛驒人不過第一次搭JR
我見佢三張幾既樣 心諗係真唔係呀
日本人係飛驒國府就落左車
而我見個兩個鬼佬又打橫訓著左

個司機行過見到又唔出聲
心諗頭班車應該無乜人搭掛 所以我就跟隊打橫訓補眠

訓左陣訓番發現架車停左係飛驒古川
著一著moon估唔到成八點幾
無耐飛驒古川既站長上車話飛驒古川至豬谷停駛
要我地番高山再轉巴士上富山
仲同我地講巴士錢要自己比
又係飛驒古川個等候室等 等到九點半就話有車番高山

我就係係呢架車浪費左四小時
呢個時候駅長過黎擇左我地三個既名
話可以退番呢程既車錢 屌你雞碎咁少有撚用咩
點知係架車上面又要等 話要讓架特急行先
咁手持JR PASS既我當然轉搭特急啦
心諗花咁多錢買張PASS仲要我比錢坐巴士
你就想啦哪有錢
睇見架特急開往美濃太田
我就決定搭到去美濃太田再轉上長野

因為本身BOOK左長野既HOSTEL

頂佢個肺架特急連高山都未到就停實部車
又係條路軌大雪得制要落車剷雪

呢日做司機真係辛苦到喊

到左高山架車又要加長
仲見到琴日一齊織組紐既日本人
不過大家唔同車卡就道別了

有湖有山有民居 呢度仲唔係糸守聖地
上到車就諗有無得搞保險呢
whatsapp個agent話額外既車費可以claim
屌咁我咁有恆心坐咁多個鐘JR咪白費左
如果係高山乖乖地轉巴士咪好

坐到差唔多一點就到美濃太田

發現幾靚既私鐵列車
我又要轉普通車過多治見
好彩班車特登等埋我班特急既轉車客
車上見到好識打扮既mk高中生
不過我唔夠膽輕舉妄動
其實我發現我係無乜讀者
不過我拖文我仆街

如果你係被拖文既苦主
請列隊揮手
會有專人處理
好慘
落大雪坐火車好有貴樹feel
等緊飛機了
被人逼寄艙
我全副身家剩番唔夠一千yen
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞