[痴撚線]offer被取消

198 回覆
1622 Like 23 Dislike
你咁樣計無意思

假如你試用期內走人

唔通老細又可以講

我請左你, 你呢頭話唔要我,其他人已經reject哂
咁我再請人都要時間搞,搞到中間有啲空檔期, 公司有project但少左人做,搞到賺少左錢,都幾大影響
我夠試過請人出晒mail offer俾人 佢confirm完 等左幾個星期話唔來搞到我白等 再miss埋其他candidate

做人有返d誠信好
但係係工程公司

工程公司係對員工咁衰
問題係約合約都冇用 都一樣可以當無數
因為你未做夠一個月係即炒
一邊係無野做完全0收入
一邊係仲運作到,但賺少咗(雖然啲老細多數都搵其他人食,有幾多真係會因為咁賺少咗)
仲要有啲為咗你而辭職嘅,係有工開變無公開
兩邊個risk差好遠喎
而且重點唔係求職者有無能力,事實係就算對有能力嘅求職者黎講,咁做對佢地個影響都好大

正常大公司都唔會咁搞法黎做臭自己個朵
人地企業形象仲重要啦
我都試過
係香港 員工一定係被欺壓既一方大家都一定知啦

我就覺得大部分公司都唔會覺得會點影響企業形象
總之係香港社會就係覺得 員工就唔係人 係狗 點撚都冇問題
HR有無講點解?
講咁易 ?
點留後路, 講黎聽吓
見到咁多人屌個HR做咩
又唔係HR話事
MTX話因為業務需求,個位唔需要咁多人喇,本身簽約後個幾月先返工,佢比足1個月通知

長x實業話特然覺得唔合適
一個月通知
長x 未簽?簽左又突然話唔岩好撚賤
長x都簽左
但因為係pt,要排更既
簽約當日話遲幾日先排,叫我哋睇下某D期邊日得閒

然後隔幾日就打嚟話唔合適

港資公司真心閪
點睇腦細頭一個月扮正常人
等過咗一個月
辭職要通知期嗰陣先話畀你知上一手有咩未做
逼你補做
又唔早響
但走又難走
正仆街
抵佢被離婚,孤獨一世冇仔女送終
我發現個HR無請你係正確
你第一日搵工?
會有HR打比你直接話"我地reject左你啦"
?
睇埋後文啦
我好少用PC上連登唔慣隔行用shift enter 成日㩒錯command enter啫
PC連登隔行只係就咁enter
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞