[痴撚線]offer被取消

198 回覆
1622 Like 23 Dislike
大把 但肯既原因 一係你好勁 一係份工好西好缺人
多數後者
搵工姐 都有份厚唔厚面皮 咁在意人地諗法托
比著係我真係做唔出
不過多謝巴打意見
安全?
其實真係冇乜方法.....

下次真係要簽好曬約先decline或者辭職。

以前我都唔理,辭左職先....

依家...都係簽曬合約先去辭工。保障返自己.......
咪話做左幾日唔係咁適合囉
大把好聽既籍口
總之非工程部
各位唔好再問喇
唔想自爆
間公司做法係法律上無問題 ,係仆街d

利申:hr 狗
啱啱有個人reject左我公司第二條team既offer,話等緊第二間公司
之後果邊衰左又打返黎
HR覺得佢有誠意又幾好就refer左俾我
不過我見完覺得唔好
最後原本條team又咁啱有空缺,結果請左佢

試下無壞既
咁做人都好無誠信
我以前in 某政府部門都係,有日聽電話約好晒時間簽約,之後我有第二啲offer我都以考慮下先推左,點知到簽約前一個鐘先打黎話取消,我人都去緊個地點,唯有講句 哦 好啦 希望有機會再共事
簽左約未生效一樣無用,根本無保障
offer係人地出既 自然有得retract返
不嬲都係contract簽左先,你唔撈咪早一兩個禮拜打比hr 交帶返聲,講聲sorry,約都未簽就reject offer閣下自誤
簽左約...點會未生效?

只係返新工日子未到....
唔係通常簽約先比resign信而家公司或reject其他offer

因為有機會有以下原因而突然無左個你入職個position:

1. 公司突然唔掂,要cut cost (例如貿易戰)
2. 老闆,你新工阿頭突然失勢、分權、重組
3. HR打錯左比你
4. 新公司人員突然變動 (如離職嗰個人又突然決定留低)
5. 比人玩電話

利申:中過招
一日未返工都未生效
你的朋友就是。。。
梗係打死都唔好咁做啦 太7
人哋知你處於弱勢返去求佢
咁樣做對自己都冇咩着數
呢啲唯有唱得幾大就幾大(要講事實)
等間公司或者負責個幾個人孭返啲責任
而家個HR或者resources manager 做錯事但可能一啲後果都唔使承擔,講幾句sorry
下次繼續有受害者
口頭offer都要等埋簽約果日先遞信啦

搵新工一定有呢d風險, 新公司可以無啦啦cut你個位
另外, 收返offer未必關hr事...可能係上頭有人搶左個位, 見你未簽約埋兜走你
推下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞