當年馬尼拉人質事件真係好震撼

543 回覆
1188 Like 23 Dislike
呢世唔去菲律賓
果次睇新聞,
見到啲遺體送到返黎香港,有個小朋友同副棺木講byebye,個下真係好心酸,睇到喊

最記得仲係菲律賓果陣,啲仆街記菲律賓者揭開人地副棺木係到影條屍,在場啲香港記者係咁擋住都冇用

陶傑當年真係講得岩,菲律賓呢啲真係傭人國家
我朝早起身開始新聞台報 之後有直播畫面 睇到夜晚 好震撼 日頭仲見啲團友拉開個簾 夜晚就瓜左
呢個好肯定係播播下東張插播新聞
跟住播姣佘套公主駕到
播完就即刻做晚間新聞
處理lee件事曾蔭權真係好過之後果個太多。最少佢展示到佢真係香港人
槍手脅持人質嘅要求係復職做返軍警,話自己係俾班貪污嘅同事屈嘅,但最尾竟然要香港遊客埋單

呢單嘢最令人火滾嘅係一個國家可以由上到下所有嘢都咁垃圾:

1. so call總統廢夾串,完全無政治意識,對待事件嘅態度極惡劣,方針同決策可以將一件完本輕易解決嘅事推向最壞結果

2. 談判專家,完全係業餘級水平,明明槍手嘅要求唔難滿足,點樣去deal就變得好重要,佢就真係當吹水就算

3. 狙擊手啞火。

4. 最世界有目共睹最垃圾「特警」

作為香港人,一路睇直播真係一路喊,嬲到喊
雖然曾蔭權都唔係咩好特首
但呢單野發生嗰陣
佢做嘅野多多少少令我肯定佢對香港嘅身份認同
記得d 垃圾特警拎條繩拉開道車門 仲好似唔成功,真係廢到痴線,間接害死班人質
啤酒千祈咪再飲生力
睇完喊到癲左 心諗如果我係梁太一定心痛死
最嬲既係原本單野唔洗咁嚴重 唔洗犧牲人命
個搶手開頭肯放老人家同小朋友出去 好明顯佢本身都有d人性 情緒無咁激動 未必諗住殺晒全部人
挑又如何?
香港人咪又係個撚個請賓妹?
講到幾咁有骨氣咪又係個撚個去請班賓奴
你唔去佢個國家對佢影響有幾大?
講到幾憎菲律賓、咪又係死死氣抓爛塊面有求於人地幫你班港豬養家活兒
果日係 poly 上高登睇
以為好小事...
仲記得個晚睇住直播

當年個菲律賓總統表示,發生呢個慘劇佢好傷心好難過
仲記得曾蔭權夜晚出黎回應個陣 眼濕濕咁既樣 feel到真係好嬲同好sad
佢點衰都好啦 都唔似689無當過香港人係人
有,同菲律賓簽經濟合作
永遠都唔會去呢個國家 不知所謂
嗰時睇直播 好似影住領隊坐喺門口 個槍手開槍 睇住個領隊瞓低 成家人睇到呆咗 明明晏晝話冇野 會放人 晏晝個槍手行出嚟拎飯盒都好冷靜咁 完全冇諗過結局係咁
一世唔會去菲律賓
Btw記得個時係方健儀做live
聽到佢把聲震震地 不時吸鼻水
不過佢事後有解釋話自己鼻敏感
喺廠太耐唔舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞