當年馬尼拉人質事件真係好震撼

543 回覆
1188 Like 23 Dislike
依家睇番 片 , 都好驚, 最後竟然比追擊手殺死. 係估佢唔到.
方健儀最後都講到錯晒, 估佢唔到, 咁就完場.
當年直播係街有個亞叔乜都唔知話: 「玩呀,玩呀,玩出事啦」

我即場屌到佢仆街
好似現場直播
如果我冇記錯,起因好似係個犯因為人工問題先搞件咁嘅事
無咩野 每星期都會出市區做物理治療
慢慢學緊行 普通傾計有講有笑
巴士司機 沖出來. 之後話全車人被殺, 當時應該殺咗幾個人質.
之後先強攻
果時覺得

唔怪之堆南部叛軍,地方勢力可以存在咁耐
仲好記得嗰時放緊暑假
全日坐喺屋企一邊打機
一邊開住電視睇直播
早上同晏晝嗰時經常見到車上面啲團友間中拉開窗簾睇下車外面
嗰時都心諗應該無事嘅

嗰日咁啱6、7點要出去酒樓食飯
但一入黑真係睇到心都寒埋
一路出去都諗住佢哋會點
仲有嗰日酒樓都開咗電視
全場人都好緊張會點收科
最後食食下飯睇住開槍
由其係睇住領隊 masa 死得咁慘喺車頭真係好嬲
真係完全無諗過會咁結束

除咗事發當日
家屬去現場路祭又係睇到喊
見住 masa 阿媽行到去車頭個位指住之後喊
真係好心傷
最ON9 係 爆車門 都冇工具, 爆開佢.
只係好流. ..唔係鳩射 殺死個兇手,
如果拖長時間.
分分鐘 中槍係再差佬.
菲律賓呢啲垃圾國家都去
班人搏乜
人力提私人條例草案 港府唔批
佢地點?平復左未?
當日咁岩夜晚12, 1點飛機去旅行
7點係屋企睇直播 極之恐怖 完全無諗過d 警察可以咁撚廢

大約十一點去到機場 我好記得我搭大約23/24 號閘口既飛機 係21號閘 我見到一班神色形重既家屬等飛機去菲律賓。。。。。 呢一幕呢一世都會記得
當年事發之後嗰日,我真係搵番件黑色衫先返學校做嘢
你up乜鳩啊
果日係屋企睇住直播
每次諗起呢單新聞都好難過
我當日睇電視直播冇行開過
無論去菲律賓幾平都好,有人請都好,我呢世下世都唔會去。
免費就話啫
對佢地黎講係香港做工人不知幾筍
好記得唱緊K 以前仲有得轉台睇電視 全部人都冇唱喺到睇
好深刻好心UP
唔會特別因為咁對菲傭無好感 但點都唔會去菲律賓旅行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞