其實Admin Dept 班仆乖做乜鳩? — 你問我答

189 回覆
4 Like 36 Dislike
有。
400人 office 嘅訂水 plan,6層樓,寫個 plan 黎睇下?
用幾多部機,啲水放邊,水期等~

中三都攪掂,你實得嘅~
公司運作得好地地就專撩d野出泥搞同事
有冇啲咩係要有專業知識先做到,你講黎講去都係訂水,落order,整proposal,一個中三學兩學都識

1. 一間正常有admin嘅公司,最多只係會將啲日用部訂購落返部門,最常係文具,其他大圍嘢,例如:printing, 影印, pantry item, transportation, 清潔, 維修, 同管理處deal..... 呢啲點散俾其他人?真係散出去的話,間公司根本唔需要admin。

2. Admin 要做其他咩嘢,上面已經有寫,唔再講~
做緊非admin文職又唔係u grad
想搵12-13k admin assistant 難唔難
陰公打雜都有咁大自豪咁
想問同掃街倒垃圾有咩分別
一個dept會出現,係因為腦細覺得個dept對公司有用

樓上好多人話xxx dept冇用,總括黎講一係因為個dept作用係serve 公司大過serve員工,一係因為腦細/管理層錯方針

前者係例如覺得hr只係識捉遲到早退,福利又唔會搞
咁可能係公司角度發現唔捉你班友就會hea, 但係唔畀福利你班狗又會照做
所以決定放多啲資源落監管,少啲資源落獎勵

後者就好似前面講procurement 咁
Set個dept同堆policy就係為左集中資源同限著你班友唔好咁大洗
但係如果腦細放錯重點,唔識諗time is money唔夠efficient
就會可能為左平幾蚊搞到少左生意

如果個腦細真係咁諗,就算唔整個dept出黎,佢就會直接管著晒其他dept點買野
結果未必會點變
我同意你所講,不過唔係間間公司d admin 都做得咁好咁盡責。例如我舊公司佈置個 showroom咁,admin佢地可以由頭到尾都接近0參與,淨比個 Vendors 資料等我地自己同佢夾,佢淨係負責過數比錢咁。由location plan, design 同訂料都要我地自己搞哂。
我同老細都想請人
但要啲directors approve
如果真係approve咗 介唔介意通知我?

TG: https://t.me/yy_023
我地有人選喇
幫唔到巴打
admin班人12k比多佢
枝筆語文好另計
2大廢到爆炸部門:ADMIN + HR
咁無計啦 唔該巴打
FG想 APPLY AA
應該叫價幾錢?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞