其實Admin Dept 班仆乖做乜鳩? — 你問我答

189 回覆
4 Like 36 Dislike
男admin?
仲有採購部
幫你搞一大輪
買番嚟啲嘢貴、舊款、無贈品、手續多,仲要受佢地氣

垃鳩圾部門之首
HR都仲話可以問員工福利嘢(答到嘅話),算有啲採購部唯一可以問嘅就係可唔可以快啲?,同埋可唔可以俾我自己搞番?
無錯!
巴打識貨!
咁你搵黎睇下
Admin 之悲歌
性別歧視不行~
明唔明採購部有好多policy要跟?

你自己攪?咁是咪全公司採購你都做?

你有冇認真了解採購部所有嘢?
係咪好大公司
先有38k
見到JobsDB 有MNC 出 35k-40k 請 Admin M,
亦有本地公司出25K請 Admin M
1000人仲叫中型
傻咗?
依家係部門想買嘢,佢問完一大輪最後delay晒,又買咗啲唔啱嘅嘢返嚟
唔同部門日催夜催,搞到個個部門同佢地都唔啱
部門同部門之間爭priority又要爭過
喂,大中小型公司都有發生呢啲情況
平時要求佢地所以都同佢地部份同事fd底
個個都做到屌晒鬼

佢跟policy咪搞到囉
係呀,我地自己搞番都得,個個部門都有文員support,佢地屌鬼經procurement仲多workload過自己買
文職同事經過procurement手仲大咗workload
咁係咪要改變下?

我做乜要去理解人地部門所有嘢?
即係我了解晒就可以包容佢地?
我就無你咁大方了
你講呢個價應該係做咗好幾年~

九倉就40k左右,唔見上市公司高好多
我知好多嘢背後有policy,要management
但問題係佢真係俾唔到我地想要嘅嘢
有時做嘢要彈性要創意
買啲嘢就要快要準
做唔到就會輸俾人
我寧願輸響自己部門唔掂唔夠人fight
都唔想輸響procurement手上
最慘係 management 唔 buy 新 idea ~

了解其他部門流程,可能對症下藥去處理~
如果成日係自己部門被有問題當然要出聲,但問題就係自己部門頭頭肯唔肯出聲。
做緊admin小薯,真心地底泥 咩都要做,同意啲人懶得做既野就會派落黎叫你「幫」佢,心諗可唔可以拒絕幫忙
其實over左你範圍可以唔理,但當然睇下你部門頭頭點做~
我都唔太清楚係咪自己範圍,不過啲野好九唔搭八咁
屌你我公司收信counter個八婆
西到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞