其實Admin Dept 班仆乖做乜鳩? — 你問我答

189 回覆
4 Like 36 Dislike
set 唔煩
膠層屎忽痕叫你review一次所有人既你就仆街
最普遍架構係咁:
Admin Clerk > Admin Assistant > assistant officer > officer > officer > senior officer > assistant m > Admin m

AA 通常會clerical, daily routine 嘢比較多,咁又唔駛一定要換水換廁紙嘅,有茶水清潔姐姐嘛~

攞報價訂嘢收貨take stock呢啲囉,仲有就係你上司指派嘅嘢啦~

部門幾多人好睇公司規模,我試過管40人,亦試過得3丁三腳踢,但係人多人少都係做到仆街~
認同。

但review都ok,分返 grading 會易攪好多~
如果零經驗,UFG可以試下 admin assistant or. Assistant officer, DSE FG 就 Clerk 囉~

你講嘅西嘢其實會有下面嘅人做,例如:清潔工,但講真係唔做?你入左廁格痾屎冇廁紙但有卷新嘅你唔換咩?
Admin 都係搵管理處 + 封咗個廁所等啲仆街唔好衝入去。
睇公司。
維修好大機會係Admin,除非有工程部,但都係Admin安排。
買嘢一定要報價,三份走唔甩,有公司睇銀碼攞報價,由三份到五份不等,銀碼再大可能要出tender....
份份工作都會俾人取代架啦
除左落手落腳做個啲工就難搵人啦
差好遠喎
Exe淨係服侍gm
而家做到manager字
其實私人公司都大同小異
我反而想轉去學校
Btw 巴打做緊大學定學店
做咗 Admin 17年,做過唔同行業嘅Admin。

幫大家解答吓對Admin嘅疑問同埋講吓Admin其實做乜鳩。
而家做到manager未?
乖你老母
你做左咁耐 依家人工幾多k?
你做到對公司有價值的話,怕乜。
真。
公司唔同用唔同名而已~
咁Executive又可以再包多啲嘢咁~
好幾年了。
街你老母。
冇連登FG50k咁多, 廢中嘛~

38k左右
Clerk - under 10k
Assistant - 10k - 12k 左右
Assistant office - 12k 左右
Officer - 15k 左右
Senior officer - 20k 左右
AM - 25-30k 不等
M - 28-35k 不等
未必,睇下間公司點定。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞