其實Admin Dept 班仆乖做乜鳩? — 你問我答

189 回覆
4 Like 36 Dislike
公司大到有五條admin team
巴打你一入職做AA都咁高人工
我都想去做 仲請唔請人?
巴打,可以同你開個會嗎?
我公司admin最大作用就係出memo提大家今年冇bonus 冇人工加
1000人算中呀
呢啲大小小公司會有crop comm搞
所以做admin咪做細間
我做過某大公司,admin咪又係工人(賓賓個隻)
你錯啦...
大把老世覺得會計得閒咪做埋行政做埋hr都差唔多
可以請少兩個
你去寫個relocation project 出黎先講啦~
唔同範疇嘛~
關於乜?
Pantry無水飲記得唔好搵admin,有骨氣自己落街買。
唔,crop comm 性質對外多,所以好多時攪都係for business。
咁啲工人攪乜都唔好join唔好用。
可能係啦
我做過一間mnc,全球有兩萬人,香港有200幾,Admin 計埋我得兩個,我仲要處理埋 APAC security community 啲濕尻嘢~
On9 訂水求其搵個小學生都識
不如你講下admin有咩job duty係其他人唔識?

大部份admin工作如果攤分俾其他人
係可以成個部門摺埋
我公司個admin, pantry 野飲野食唔洗佢訂,廁所有問題唔洗佢揾人整,計糧有會計,完全唔知要佢黎做乜 ,但偏偏成日就係到扮大袋
On9?

咁你答我喇,一間400人公司,六層樓,放幾多部水機?水要以星期送定月送?一次訂幾多?送黎啲水黎放邊?吉樽放邊?水機要上流式定向下式?水樽按金?有冇把炮拎到新水機而唔係舊水機?打風/長假期撞送水期點安排?

小學生攪到?淨係上面啲嘢你已經攪唔掂。

攤分admin工作俾其他人?佢地本身工作唔駛做?好多時間呀?你試下叫sales班大哥訂文具睇下會唔會俾人屌?

Admin 好多嘢其實係手板眼見功夫,有心做就會做到,但係做每一件事都影響緊成間公司運作,最簡單無人幫你寄件收件分件已經令你想死或俾人屌。

仲覺得Admin好簡單,寫份relocation project 黎睇下你有冇料?
你成日 check 住佢?
成日check 就知佢有咩做啦
咁得閒 check admin 做乜,但自己唔駛做?
職位係 admin checker?
你都幾on9, 就係見到呢d 本身係admin做既野攤分左比唔同人做,咁樣叫check 住自己唔洗做 ,呢d 要做d 咩去"check", 即係假如你有日見到個sales 幫手訂文具覺得奇怪,即係你冇做野而且同一時間check 緊個sales 同admin 做乜 件事咁玩架咩?
你地個office租
有冇第二句?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞