其實Admin Dept 班仆乖做乜鳩? — 你問我答

189 回覆
4 Like 36 Dislike
公司打雜
有Function搞
其他部門可以唔到
唯獨Admin一定要在場
同意
但人工應該要俾番degree價
因為請著啲蠢人做admin好撚大件事
試過搵佢地幫手講極都唔撚明,又質番我轉頭問我點解要咁做
屌,老細落order為大局著想叫你做就做啦仆街
Admin都要拎自己D 垃圾routine job出黎打J...
坦白講admin咪姐係打雜...
原來我份人工嚴重overpaid
咁低 有無專業考試考下咁呀
title係clerk,做緊既野都係clerk
但人工介乎officer同senior officer之間
唔怪搵工冇得in
你唔屌架?
有啲公司仲為唔識分咩係會計行政人力資源
咁你去攪以下嘅嘢喇:
安排維修、攪公司event、安排公司車(維修保養保險)、travel arrangement、訂所有用品、公司保險、投標、裝修、搬office/倉、同管理處deal.... 等等
I know that feel bro
叫其他話Admin無嘢做嘅人做就啱哂!
你有冇本事做打雜呢又?
攪次100人搬office黎睇下!
我講嘅只係一般salary range
有啲公司豪俾係你好彩~

話時話,開名丫,咁高人工做 clerk 嘢正呀喂!
你都話垃圾有撚試考。
仲唔寫個 relocation project 出黎睇下你幾有料?
一啲啲,睇公司行業,物管當然會有,製造業都會有,IT公司、零售就未必,都歸Admin
呢個睇邊種公司,啲mnc呢,Administrator 同 SAO甚至AM 位差唔多,但 local 公司就可能同級或同AO差唔多。
要同管理處deal囉
我真係試過通廁所.......
我一入職都係一萬鬆d
做左幾年先多50%人工
咁係咪有手有腳就做到? 安排維修 試過有次廁所有條渠塞咗,跟住個admin就係到call師傅叫人通,點不知有個engine dept既啊頭叫住截停佢,個啊head入去整咗整就搞掂
好多嘢有手有腳都做到,問題係識唔識做、點樣做,好似你講嘅case,個admin唔識通去叫人通好正常呀,咁engine頭去通係佢好人,但通渠唔係佢職責喎。
試下直接叫engine去通渠睇下會唔會俾人屌?

咁唔通個Admin咁就廢?公平啲,塞渠第一件事,俾你都唔係叫engine啦下話。
我係唔明點解admin依啲斟茶遞水,打吓電話都要degree grad,一個普通中三畢業都應付到啦
我上一手title 係administrator, 人工17k
我入職係admin asst, 人工高過佢, 有少少距離
所以有啲混亂
thx 巴打解答
大公司對外email/內部文件要英文掛
我公司請admin 都想要求英文好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞