其實Admin Dept 班仆乖做乜鳩? — 你問我答

189 回覆
4 Like 36 Dislike
真係勁既人其實唔洗管理
佢地會自己管理自己
我都做緊admin
想問下巴打條career path係點?
做咗幾年都唔過20k even做埋老闆秘書
覺得人工好低

啲admin 以為自己好勁
我地呢啲坐地盤嘅
四個坐喺貨柜入面嘅工程佬自己做晒你啲admin嘢啦, 仲要出住錢先呀屌你

仆街admin 差我幾千銀仲未撚批呀, 快撚啲啦
on 9
地盤嘢 admin 識做咩
BBA Mgt FG路過一問,
其實做marketing定做Admin有前景d?
因為2樣都有d興趣,
學緊PS準備搵工
老老豆豆
做過大公司(講緊1000人以上)先會明白admin & hr呢2大平時廢既部門其實係幾撚有用
我比較jumpy,約兩至三年一份,最長嗰份係四年,而家呢份做咗九個月。

由 AA 做起,到AO,SAO,Administrator,Admin M
我做過地盤 office Admin
嗰陣個地盤(不在香港)唔計工人只計工程佬都過千,
安排返放工穿梭巴每個月都過廿萬,你叫你嗰四個工程佬做?

Claim 錢應該問 Account。
唔同工種,唔通你識攪入閘拍卡部機?
訂茶水嘢?影印機?紙?安排車俾老細俾業主?
攪唔攪得掂先?
攪次 annual dinner book場已經想死,仲要攪 run down,買抽獎禮物......

屌話Admin 冇用嘅人即出黎跟哂佢
兩樣嘢好多公司都要,但本質唔同,無話邊樣有前景啲。

可以講嘅係Marketing係 generate profit 嘅部門,責任比較大,發展比較快。

Admin 就要做好多 routine 嘢 project 嘢,駛錢多(但要spend smart),責任相對無咁大,發展比較慢。

睇你自己想要乜囉。
Clerical 就實入哂 Admin 架喇 so sad
admin部分大概有幾人?如果成間公司30人左右既話
admin部大概有幾人?如果成間公司30人左右既話

部門
好大可能得兩個人,個manager + assistant。
甚至無,得個 Administrator,直接收老細 order。
屌女
做緊engine 公司,見到啲行政部垃圾到仆街,得閒上網po下聘請廣告,吹下水,食下野 對比起engine department 班pt都勤力過佢地。得罪講句,做行政部真係唔應該要degree/中六畢業,正常有手有腳都可以做到啦
頂,最撚憎做依啲 重點係啲野又唔可以自己決定哂,又要confirm 再approve,麻撚煩
做影帝 拎左幾多次獎
公司50人左右
得我一個admin, 真係小至換mouse/上唔到網都搵我 對落有兩個姐姐幫手出街/訂pantry 用品/點消耗品存貨已經好好

大件事啲係公司黎緊裝修同搞grand opening
仲想執過個brand image, 想轉system...

另外再加同時間老細睇得起自己要幫手做秘書仔...

btw 其實administrator 係高lv 過SAO?
做細公司?
至於唔使管廁所, 因為唔屬於公司範圍

個人意見only
廁所塞左搵人黎整呀
再大規模啲既話, 應該有個department叫building services睇呢啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞