有無人覺得香港地鐵路線規劃好廢

216 回覆
38 Like 291 Dislike
新加坡地鐵新路線發展真係好勁, 唔單只係加強地鐵覆蓋範圍, 仲會不斷申延現有路線加強核心地區連接, 新線會有同現有路線重疊嘅路段
基本上由A地方去B地方, 可能有2個或者3個路線選擇, 做倒分流作用, 分散各路線負擔
東<>西, 南<>北不斷交錯, 減低轉線產生嘅迂迴
你睇下圖虛線嘅建設中路線靚到, 喺香港咁起實比人屌到反艇話無用

反觀香港新起路線主要都係增加/申延覆蓋範圍, 完全見唔倒有咩新建設去舒緩核心路段人流
九龍, 新界地方東西面連接更加係垃圾, 完全睇唔出有咩遠見, 之前仲有好多人屌條北港島接同現有港島線重疊, 話佢無用. 其實喺香港咁密集嘅地方, 喺九龍/北港島嘅任何地方求其起多條完全同現有路線重疊嘅路線都唔覺有咩問題

SORRY, 呢張先係最新, 個發展仲勁
新加坡地鐵垃圾
完。
新加坡地鐵都吹奏?樓主不如睇多啲新聞先啦
個問題係香港本身個system唔預個載客量會變成而家咁⋯⋯
同埋呢,新加坡地形同香港唔同
你未聽過就話人冇遠見
北港島綫叫咩
地形限制已經係好大問題喇
新加坡垃圾地鐵都夠擔拎嚟講
崇坡撚係咁on9
好笑
唔覺得廢喎
隔離飯真係咁香?
我淨係講個路線規劃, 只需要睇路線圖同地圖
你地講垃圾, 邊度睇倒垃圾?
咁樣新加坡邊忽好?
咁比心機打段野出黎
小學生上黎開post
新加坡都吹奏,你唔吹奏埋歐洲地鐵?
港鐵唔係衰個地區規劃,衰係d system更新太慢又不斷吸錢
其實交通規劃都要睇好多唔同因素例如地形同城市發展密度同分布,你係咪覺得起地鐵站好似玩simcity噤易
咁只係你眼光淺窄
港鐵路線規劃已經好,差唔多邊到都去到,標示都清楚
你估玩 city skylines 你話起去邊就去邊呀
新加坡大部分都係平地 而且好似一塊餅咁,有近1/4 都係填海填出嚟
香港啲地形又崎嶇又唔工整 城市發展已經唔一樣
新加坡大部份嘅路線都係係90年代之後參考咗世界各地包括香港嘅經驗起出嚟
先唔講香港地鐵三條核心線紅綠藍係80年代已經起好
果陣點會預計到40年後會多人到咁離譜
淨係識講路線有撚用呀
如果講路線涵蓋,香港其實已經做得好好,起埋沙中線之後全港幾乎8 9 成人口居住嘅市鎮都有鐵路接駁
樓豬住果到冇地鐵站?
sg嗰個係失敗設計喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞