[航空]連登飛機膠討論區14

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
但拎住本廁板可以落地簽
t2都就黎改建啦,改建個陣搬
地勤唔係理應要熟呢類知識嘅咩
上次喺香港坐老母班地勤連去柬埔寨可以落地簽都唔知
想問如果個客無有效簽證,個地勤都放左上機,其實係會罰d 乜?
又如果去到落地簽先唔批,又駛唔駛罰?
仼何理由被拒入境就有罰款
難聽啲講,唔會知得曬
就算training嗰陣學過之後實際上冇人中呢啲case咁滯嘅話真係會唔記得
以前試過搭BR由HND去TSA嗰陣checkin
口音分明係日本人嘅groudstaff冇check過入台証就出咗pass畀我
結果畀人係bording gate開咪要啦啦臨走去counter叫佢哋收聲

反而IT嘅台灣人staff就真係自動波有check
JW唔記得咗
其實講真唔sure就應該睇tim

不過睇完去到都係被拒入境另計
RJ 係咩航段嚟? HKG -> BKK?
mad amm
其實間間嘅椅下風光都唔會好...
IATA嘅 timatic係寫曬,間間airline/GHC都有,會show曬咩國藉嘅人去咩地方有咩要求
極有可能係班ground本身英文又唔算太好,驚放左個客去自己爆鑊,咁咪唔敢放囉
btw timatic係詳細到寫埋唔同種類嘅護照係有咩要求
近期屢傳財困消息的海航集團推“紓困”新招,內地傳媒報道指,海航旗下祥鵬航空日前推出“一人多座”產品,乘客購買機票時還可額外購買座位,等同於買票“霸位”。

報道指,霸位票適用國內、外航班起飛前,購買正常座位和額外座位,額外座位低至二折;國內航班的額外座位無需支付民航發展基金,僅需支付國內航線燃油附加費;國際航班額外座位亦僅需支付國際機票燃油附加費,無需支付其他稅項。

HX 幾時學埋
今晚影比大家睇到底KA789食乜
又飛啦
學黎做乜 其實一直都有,只係來要比稅
NZ skycoach都係類似野,部分廉航都有,海航集團唔算係首創
我又冧機
Ka789 係4舊定5舊 d event reception d snacks
係lounge 食算啦
又天氣?
一陣返去睇機先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞