[Switch] 八方旅人 Octopath Traveler 集中討論區 (2)

998 回覆
18 Like 1 Dislike
英文差 慢慢玩
想問下上位職係咪只可以做副職
仲有咩要加/ 有咩地方答得唔好要補充

Q: 行日美歐版嘅分別係?
A: 遊戲內容係無分別, 全部都包含所有語言, 但係如果要繼承demo進度就要買返同demo一樣嘅版本啦

Q: 接左啲支線任務去邊度睇返? 有無提示點解任務?
A: X掣 -> Journal -> R掣。 大部分支線都有種解任方法, 遊戲內無直接提示, 如果要我俾個提示你的話我會話: 善用角色技能

Q: 一開始揀個角色重唔重要?
A: 第一個角色要全破佢劇情後先可移出隊伍, 所以最好揀個鍾意嘅。

Q: 有啲角色技能(Path Action) 效果差唔多, 其實有咩分別?
A: 主要係分正道同邪道: 一個有等級限制; 一個唔限lv 但失敗會扣聲望值

Q: 有時會撞到隻貓(Cait), 打唔入又易逃走, 係咩來同點打?
A: 係肥料來架, 打完收獲豐富。由於evasion值高, 建議用多次連擊武器打佢。順帶一提舞女招奇異恩典(Bewildering Grace) 有機會加經, 如果咁好彩出到加經就fat fat啦

Q: 睇敵人嘅Break弱點有咩技巧?
A:

Q: 寶箱見到掂唔到要點算?
A: 鎖左嘅箱要賊仔先開到。如果係見到但無路去到嘅... 周圍再細心揾下啦

Q: 點開第二職業?
A: 地圖上有啲好特別嘅野, 入去「過左關」就開到
後期升lv要求好似高啲
無咁易爆

A: 遊戲內容係無分別, 全部都包含所有語言, 但係如果要繼承demo進度就要買返同demo一樣嘅版本啦

A: X掣 -> Journal -> R掣。 大部分支線都有幾種解任方法, 遊戲內無直接提示, 如果要我俾個提示你的話我會話: 善用角色技能

A: 第一個角色要全破佢劇情後先可移出隊伍, 所以最好揀個鍾意嘅。

Q: 有啲角色技能(Path Action) 效果差唔多, 其實有咩分別?
A: 主要係分正道同邪道: 一個有等級限制; 一個唔限lv 但失敗會扣聲望值

Q: 有時會撞到隻貓(Cait), 打唔入又易逃走, 係咩來同點打?
A: 係肥料來架, 打完收獲豐富。由於evasion值高, 建議用多次連擊武器打佢。順帶一提舞女招奇異恩典(Bewildering Grace) 有機會加經, 如果咁好彩出到加經就fat fat啦

A:

A: 鎖左嘅箱要賊仔先開到。如果係見到但無路去到嘅... 周圍再細心揾下啦

A: X掣 -> Journal -> R掣。 大部分支線都有幾種解任方法, 遊戲內無直接提示, 如果要我俾個提示你的話我會話: 善用角色技能

A: 係肥料來架, 打完收獲豐富。建議用魔法打,因為魔法唔會Miss。由於evasion值高, 建議用多次連擊武器打佢。順帶一提舞女招奇異恩典(Bewildering Grace) 有機會加經, 如果咁好彩出到加經就fat fat啦

A:
必定係跟順序排
所以如果見到左起第二弱點係槍,第一問號一定係劍

A: 鎖左嘅紫金箱要賊仔先開到。如果係見到但無路去到嘅... 周圍再細心揾下啦

Octopath Traveler – Accolades Trailer – Nintendo Switch
https://www.youtube.com/watch?v=1PZFwtCiFF8
啱啱全角色去到第三章 加完左main Ophilia 四章
Ending scroll list 好有心 好感動
首歌都好正 連起哂咁多主角嘅theme同main theme
全二章終
打曬八條主線
舞女商人學者最正
其他我覺得較為平淡

但係堆epilogue任同secret ending仲有上位職
隻game係咪要玩一百個鐘
日本成功入手
仆街冇石抽
個個都討論點玩 連game都冇
Download la
咩驚?
個個都討論點玩 連game都冇

問過荃灣藍店下星期先有貨喎
其他賣480美版
屌佢老母炒貴成舊水
南非 acct 啦
2章賊死完又死死完又死
賊仔真心唔識用
我配商人,打王係咁死,打完就扔返佢落雪櫃算數
我琴晚磨左大半個鐘,係咁搵戰士鐵璧挑釁

獵人,聖女 ,戰士,賊 全隊21lv過
我當佢係sp派生機
問題係我隻main係商人配賊
同一場有2個SP機真係好ON9
我主力陣係學者+舞者做法輸出,戰士+獵人做物理,main做SP最後加埋神官+藥師做回血純輔,次次打賊仔都唔知換邊隻走好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞