[Switch] 八方旅人 Octopath Traveler 集中討論區 (2)

998 回覆
18 Like 1 Dislike
你玩晒八人主線都要練晒架啦
18lv 清
https://www.4gamer.net/games/117/G011794/20180718056/

合理的一位
點陣圖稱霸七月
主線其實唔太需要重度farm xp 去升lv

隱藏boss 個打法係......唔同啲
下面劇透

獵人真係好煩,
出幾下就用晒啲寵
戰士副藥師單挑無敵
獵人就好多嘢搞
打魔術師同星詠人都係無限反射瞓住過,無乜level要求可言
打魔導士磨左半粒鐘
咁都要補SP嘅
點解商人第二章個油王會住喺間殘舊又有怪物嘅爛屋
同咗啲有橙色既人講野佢就話開咗side story,但唔見有地方睇做啲乜既?
要自己諗
咁大穫 連要做乜都唔知
你地用日定英配音
雖然未有game住

我仲特登買隻dl落psv
再上amazon收齊日英兩隻

如果再有得出我都會9衝
Starseeker會消狀態
有時都要磨住復活
以前SFC game 都係咁
佢寫所在地區未可以兌換
日版同歐版實體 ,save 應該係互通?
歐特別版返貨,今晚去買
請問回避率係咪計你當時個回合個下轉左咩武器為準?
我有時唔係好明,一揀完防禦佢又抽番你排頭,又唔係多左BP,姐係變相要禁兩次
好忙,玩到而家先入晒8人
都唔知9月爆唔爆到
實用分享:

判明弱點除了嘗試用弱點屬性攻擊以外還有一些小技巧,最無腦的方式是帶上學者塞拉斯,他的固有能力“預習”能在戰鬥開場前發現每個敵人的一個弱點,並且可以學習技能“調查「しらべる」”來檢查敵人的血量與沒被發現的弱點。

不過並不是只有這種方式才能得知敵人的弱點,還是有一些可以不通過這麼粗暴的方式就猜出敵人弱點的方式的。重點在於敵人弱點的排序順序,即【劍/槍/短劍/ 斧/弓/杖/火/冰/雷/風/光/暗】。

如上圖,在上圖中的兩個雜兵的弱點是火屬性,由於火是排在魔法屬性的第一位,所以最後一個肯定也是魔法屬性的弱點。而BOSS拉塞爾的弱點杖已經被標記出來了,在杖的左邊兩個弱點肯定都是物理屬性弱點,右邊兩個肯定都是魔法屬性弱點。

通過這一順序,一些沒被標記出來的弱點就可以猜出來了。比如在上圖中的鳥人弱點是槍,弱點順序中槍之前的只有劍,那麼它肯定也弱劍屬性。可以通過這個方法發現沒有標記弱點的敵人,雖然不如學者方便但學會了這個方法的話就不用依賴學者了。
玩緊demo 用英文日配
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞