[Switch] 八方旅人 Octopath Traveler 集中討論區 (2)

998 回覆
18 Like 1 Dislike
整咗個職業傾向表

劍士↑物理
狩人|
盜賊|
藥師|
商人|
踊子|
神官|
學者↓屬性

個人認為基本上揀同主職相差2或3行內嘅作為副職is ok
差4行就唔推薦

舉例嚟講
我自己就揀學者配踊子(2行)
學者配商人(3行)都諗得過,但調返轉商人用學者個人感覺麻麻
學者配藥師(4行)或者其他物理向副職就唔會諗

利申我係先揀好咗職先至諗呢套方案
暴力法師(物理)呢啲兩刀組合真係未試過
不過可能都有啲相差大但相性好嘅組合存在,唔敢斷言
套方案唔好嘅話請屌得細力啲
睇你點出姐, 如果唔出商人出學者, 就真係要學者配商人等佢有4屬輸出
岩岩轉左日文解左一章 舒服晒
唔知到時有繁中會唔會係文言文黎
藥師果d 材料係咪大部份只可以靠執或者殺怪入手?

好似好多料都無得賣
我都同一個煩惱 啲英文深到 今晚試下轉日文玩下先
識少少日文的表示game入面d日文唔係太難,至少冇用d勁深的日文/古語
但我睇人直播玩英文ver睇到R哂頭
理解都ok,但要完全明哂一字一句就無乜可能
你地係咩起手啊,我英文唔係特別好,用商人起手都唔會話睇唔明
我都係

慢慢撚, 咁急做乜

10個鐘開左補師, 學者,獵人, 賊同商人
商人算易
學者同神官啲英文比較formal,同日常用語有啲唔同
獵人用early modern English,好似話加咗啲自創方言
但整體來講,我覺得成隻game啲vocab算深
獵人d話真係痴9線 睇直播連d鬼佬都睇唔明
個人睇哂8個chapter1,除左d拿埋一舊既英文(例如商人一開波隻海盜唔知講乜鳩cap'n't我真係R哂頭) 之外都真係唔難

不過我同意如果識日文應該易明過英文
唔識日文
全部角色第一章都明做緊咩先
佢用日文古語就真係玩死人
玩過Ultima Online就冇問題
佢係用埋呢D thy thee thou字眼姐
有冇人知邊度仲有日版?同埋幾錢?
有無消息會出中文版?
有傳聞話會
日本網見到跳舞機率驗證

Exp 同jp 100都係得0.1%左右
大家加油
觀望下pc版mhw都有中文版(原本話明只有ps4獨佔中文化) ,就知無野係無可能
獵人副戰士咪得
超正

第二章賊仔boss超好玩

暫時覺得最勁係佢

利申:玩到8人都第四章
日文最難睇個堆反而係神官同學者, 狂用敬語 (但有學既話其實都唔難)
其他人都係用淺白日語
獵人表示不同意
點解咁中意將有趣既遊戲搞到咁悶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞