[2018DSE] PolyU 放射學Radiography (JS3612) 討論區

406 回覆
24 Like 5 Dislike
好似portable erect abd 果d我一定彈。
即使pt可以自己開舖,最終佢地都只不過要referral from physicians.都係唔叫有自主性
就算下至ot,上至mri都係要跟醫生既preference或protocol,當你間醫院既gist係好多要求既時候,我相信你就會明我講乜
起碼refer左比你之後,個case點搞都係你負責,而pher做case都係under醫生既supervision,做乜都係跟醫生既決定
假如小明食中5科x10, 你哋唔係覺得b5 23分會入到下話……
咁實遲過今年jupas果班出嚟嘅
除非好似護校咁可以讀少一年啫
嗯......
可能間間醫院唔同。其實即係你係講緊一個autonomous的問題?
你都識講allied la,注定成世都二奶命under 人
咁其實個性質本身的確係咁。
但係如果眼光放遠d。唔係淨係嚮香港做的話。
其實其他國家,呢類工個autonomy係會強d。咁當然,好少講到話真係100%自主咁去做一樣野啦。但係可以決定的野多左。
但係相對上,你自己的責任亦大左。
睇你點取捨囉。
四分一部iPhone 同四分三部有咩分別?都係唔完整
所以樓上有位巴講得好啱讀得書有d志氣都唔會揀allied health la
仲要rd係成個allied health 最少autonomy
睇你點取捨囉
講真,你真係讀到書,做乜春都得啦,老實講。

不過其實又講返autonomy呢味野,係睇你個行業點去爭取ge。
你依家RD做Ultrasound,某d醫院一樣都係pher draft report。純粹睇下你個行業想攞幾多責任上身。
尤其是你依家醫生越來越唔夠。其實長遠個發展來講,就算你唔想,都會越來越多責任。其實衰d講句,即係搵你笨。
手術室
巴打講得好,同一時間其實有好多位其實RD 係可以take up,而且醫生都想減少d workload,但上面總會因爲老土思想/唔想揹穫咪寧願故步自封,RD role咪因爲唔爭取所以永遠extend唔到。 如果話想autonomy 大d嘅,行內嘅大家係要一齊努力爭取,不過呢個係一場持久戰黎
b5 24入RD
講真,揹幾多飛,其實人各有志。
甚至乎有d 人根本連升one的責任都廢事負,升唔升都wfc.
睇餸食飯囉,真係有景願的,咪努力d升職去改變個生態囉,你話淨係打份工ge,講真,月月收你三四皮淨做general 都得架。

不過我自己認為個大環境都係會令每一個AH都行去extended role.
人地國家行呢條路,最一開始個原因,其實都係shortage of doctors, 冇計。
你依家有d醫院都行緊red dot. 係,香港發展係慢,但係都行緊。
巴打有冇個網可以睇到上年poly 用admission score收分既data
咁快啲放落A
咁快啲放落A1
而家新出嚟班intern 醫生, 唔想孭鑊, 亂咁開form, 做死人
有咩問題
師姐成日照 Sitting 扮erect
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞