[2018DSE] PolyU 放射學Radiography (JS3612) 討論區

406 回覆
24 Like 5 Dislike
師兄出緊邊度?
計埋radiology department 啲nurse and PCa and officer 呀

Radiographer 都男女六四比(個別醫院除外)
有啲院係女Pher多過男添
女pher多過男pher
想知邊一間
同問 求師兄解答
Q:呢科有無飽和危機?

A:網上有好多傳聞都話放射學就黎飽和, 但大家唔好盡信啊!
我地問左師兄姐, 佢地都話幾年後開始有退休潮! 所以大家可以放心揀黎讀
仲有, 女仔嘅話係相對上易少少搵工架

lm 睇下師兄岀到黎揾到野做再算
女多過男其實有原因
因為有啲院好Prefer請女
咁到底係邊間院女多過男
師兄究竟邊間院女多過男
近幾年呢科男女比例都係 7:3 都唔知有無
(除第一年dse 1:1之外)

如果你係醒目仔,做得野既,老細絕對唔會因爲你有條J而唔請你
相反請個女番黎廢閪咁請黎托柒啊 利申我個間有一個
咁啱呀師兄 我個間都有一個牙
出到黎其實係做咩
係x-ray診所啲姑娘?
咁得意 你dse分係點
有咩關於放射或者Poly嘅野都可以係到問
345**3 5**(PHY)5*(M2)4(BIO)
以上係我dse 2015, 16, 18的combied cert最佳成績
計出黎雖然有280,但combined cert再加上我年紀較大會有影響嗎?

感謝你
PolyU 無combine cert penalty ,
但要小心睇番到底佢會唔會計曬你考嘅次數再combine, 同埋睇幾多年
幫人擺位 照xray
幫急症病人 住院病人 專科門診病人
或者上手術室幫手用xray screening

Advance d就會做CT/MRI/Ultrasound/Mammo(只限冇jer)
NM就間間醫院唔同
今年2018仲睇唔睇2015的?orz
我係咪應該打去poly admission office問 OMG
印象中好似計但你要問清楚d
想知上年比重完260入既使唔使interview
睇你點做姐……
返shift冇得講,上ward portable 果d,唔夠力,死都刮條友入來幫手啦
總之記住退休潮係有
但係應該唔足以fulfill你地一年~100 fg
要有就工開讀書幾叻都未必有用
最緊要placement醒醒定定 勤力啲
你唔會相信行入面既消息可以傳得幾快幾遠
咁都要落手做啫 又唔止做一個咁少
返General 又要來回跑九萬幾次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞