[2018DSE] PolyU 放射學Radiography (JS3612) 討論區

406 回覆
24 Like 5 Dislike
今日DSE放榜啦
想讀JS3612 Radiography 放射學,以下有小小Q&A比你地睇番

Q:放射學會讀啲咩?

A:其實我地就主要分兩條Stream嘅,分別係MI同RT。
醫療影像 Medical Imaging (MI) :
MI就係利用唔同嘅儀器提供醫療影像俾醫生睇,例如X-ray、磁力共振(MRI)、電腦掃描(CT scan)、超聲波(Ultrasound)等唔同嘅技術
放射治療 Radiation Therapy (RT):
RT就係會利用高能量嘅輻射線治療病人,通常係啲癌症病人
我地Year 2 Sem 2先會正式分Stream嘅,所以之前有充足嘅時間比大家諗。

Q:點先知自己夠唔夠分入?

A:放射學呢一科係計weighted score嘅,
姐係將每科的分數用唔同嘅weighting乘大。
而計法係Best 5

2015-16: 28.8 (Any Best 5 Subjects)
2016-17: 28.2 (Any Best 5 Subjects)
2017-18: 28.3 (Any Best 5 Subjects)

上年 (2017-18) 嘅average係28.3,年年都有少少出入,詳情可以參考返呢度嘅數據
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2018/js3612

Weighted score 計法:
Eng / Maths / M1 / M2 / Phy / Chem / Bio / Combined Science: x10
中文/ 通識: x7
其他Electives: x5

呢到有兩個例子:

同學1:
中文3 = 3x7 = 21
英文3 = 3x10 = 30
數學5** = 7x10 = 70
通識3 = 3x7 = 21
M2 5* = 6x10 = 60
Phy 5 = 5x10 = 50
Bio 5 = 5x10 = 50
Chem 5 = 5x10 = 50

之後嘅weighted score 就用best 5 黎計
即係= 70+60+50+50+50 = 280

同學2:
中文3 = 3x7 = 21
英文3 = 3x10 = 30
數學5** = 7x10 = 70
通識3 = 3x7 = 21
M2 5* = 6x10 = 60
Phy 5 = 5x10 = 50
Geog 5 = 5x5 = 25
Econ 5 = 5x5 = 25

所以呢位同學weighted score = 70+60+50+30+25=235

呢兩個同學的Best 5 都係 28分,但係各自的weighted score就差好多喇。
所以食中weighted的話 best5 26都入到。反而食唔中weighting 的話 best 5 28都未必入到。

A: 上年(2017年) 嘅 lower quartile係 260左右, 而mean就係280左右,如果你weighted score有 270左右其實就穩入架喇。
如果大家唔識計weighted score嘅話可以係下面留言等我地幫你計架!
如果你嘅weighted score喺marginal位又擺Band A嘅同學先會收到interview!
個interview會以個人面試或小組面試及小組討論進行,要用英文㗎🤠

至於interview重唔重要?
其實有人話無乜用嘅,不過我地覺得既然有interview嘅話就最好表現得正正常常啦!

Q:呢科有無飽和危機?

A:網上有好多傳聞都話放射學就黎飽和, 但大家唔好盡信啊!
我地問左師兄姐, 佢地都話幾年後開始有退休潮! 所以大家可以放心揀黎讀
仲有, 女仔嘅話係相對上易少少搵工架!

最後, 希望大家想入放射學嘅同學仔都順利入到啦!
如果大家有咩問題可以係下面留言問我地!
346(5)5555 phy chem geog

入唔入到?
rd 多仔jeng
女入RD係咪實出到pool
中文 = 3x7 = 21
英文 = 4x10 =40
數學 = 6x10 =60
M1/M2 = 5x10 =50
Phy = 5x10 =50
Chem = 5x10 =50
Geog = 5x5 =25
你嘅weighted score係 60+50+50+50+40 = 250,
差lower quartile 10分,我諗就有d風險喇
可以試下放A1 搏下嘅!
男仔讀Rd真係慘過食屎
冇錯 唔會爆煲嘅
55566655(bio, bafs, chem, m1)入唔入到
屌你老母
啲仔轉撚晒做基啦
RD男女比例其實係1:1
因為現實出到醫院有太撚把patient care assistant 同文員姐姐 nurse
中文 = 5x7 = 35
英文 = 5x10 =50
數學 = 5x10 =50
LS = 6x7=42
M1/M2 = 5x10 =50
bio = 6x10 =60
Chem = 5x10 =50
bafs = 6x5 =30

weighted score= 50+50+50+50+60= 260

身邊好多人都260分,所以我覺得你好大機會入到!
自細就想入rd
456(4)5 565 (Bio Chem Geog) 清 你覺得穩唔穩
英文+數學+bio+chem + m2 = 260
你可以放A1啊,應該無咩問題
A3放番科穩陣嘅就OK
唔該曬清 而家個分埋土其他寶都搏唔過
樓豬是咪準左無仔生
Hello lamlam
rd有冇靚女
屌你女都冇件 入左等搞機
唔係讀rd 但見到rd啲女都好高質
靚唔靚女見人見智啦
上年最低收到幾多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞