[DSE2018] 放榜討論區2 (附加「放榜五種心態」勸世文)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
[DSE2018] 放榜討論區1
https://lihkg.com/thread/723450/page/1

又到放榜季節,係時候出勸世文。主要跟舊年個篇,不過呢篇都增補左D資料
舊年個篇: https://lihkg.com/thread/305337/page/1

1 站著如嘍囉

有一類人覺得自己實掂,冇Plan過放榜。用呢種心態迎接放榜猶如裸考一樣。以小弟多年觀察,「天意弄人」係放榜必見情節,10人入面總會有1人意外墮馬。大家以為墮馬只會係其他人身上發生,但天意就係連你自己都估唔到自己就係墮馬果一個人 ...... 所以,跪求大家要做好最壞打算,唔駛放榜全世界狗衝時,你仲係度那年十八

放榜前睇到呢個post 先plan的話都未算遲,有需要可以係度問下巴絲打過來人或者小弟既意見,呢度好多人都答到你。如果你係CD-ROM冇AC,都可以留低你條問題係Google Form幫你Post出黎,或者留低TG個別傾

相反,如果你冇溫書都拎到5/5*,亦都係天意弄人 記得當日唔駛四圍同人講你冇溫書都拎左條5/5*返黎,冇人想知,唔好講,講左___

2 那有錢,你__!

唔少巴絲打見到Asso/HD動輒都要十萬已經要叫定老母,Self-financed Degree幾十萬要叫埋老豆 政府學資處係有唔同計劃提供津貼/貸款俾副學位學生,即係平時聽到既Grant/Loan同埋Non-mean。

Grant=資助
Loan=貸款
Non-mean=免入息審查貸款

兩個貸款都係讀完書要開始還。非UGC-funded而又被學資處認可既Programme都可以申請Grant/Loan或者Non-mean。有財政顧慮的話可以入條拎睇下,睇下自己情況合岩邊一種。不過,始終人人情況唔同,呢D計劃未必可以解決晒所有問題。歡迎係度發問
http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm

3 我不入地獄,誰入地獄?

即使攪掂學費,唔夠分既巴絲打仍然會懷著落地獄既心情報ASSO/HD,但又覺得升唔到U的話就玩猿,心情非常矛盾 究竟讀副學位咪真係有幫助? 定係同中六畢業冇分別 可以從收入角度睇。

統計處2016年數據咁講:
高中畢業 收入中位數 女: 11000 男: 15700
大專(非學位)畢業 收入中位數 女: 15000 男: 18000

對男巴打黎講人工差距較細,小弟估計原因係唔少高中畢業既男仔會去左做地盤。地盤人工高,但搵返黎既都係血汗錢,每日都消耗自己身體。讀ASSO/HD的確係令你多左筆學債,但增加左你升學既潛力,長遠既收入亦會因為你經驗同學歷增加[/]兩樣都有好有唔好,條路點行,要自己揀。不過,要注意副學位畢業後一兩年既收入未必達到上面兩個中位數,中位數應該係返左一段時間先搵到既收入

[purple]4 考試都試過好多次,有甚麼好怕?

過往有人自修後如願以償升U,亦有人最後選擇入HD/ASSO。提提大家升分背後真係需要好大付出,未來9個月要keep住自律,D fd上左大專/大學個個好開心時自己仲要對住DSE,中秋聖誕新年都唔關自己事,同讀中六係兩回事。另外,年中會心魔作祟,覺得人地俾白眼自己,有時連自己都睇唔起自己,新年又要面對親戚問答大會,精神壓力唔細。自修既話,要預左搵多D同路人互相支持。[u]如果你對自修有興趣,可以之後加入小弟同其他人開既自修生平台,今年我地有更固定既時間表,為大家提供一D學科相關既支援

5 好成績乜都唔洗煩

各位辛苦左咁耐既巴打絲打,如果放榜日收到好成績,我真係恭喜你!不過,請你記住除左自己努力外,仲接受過其他人幫助先拎到好成績,可能佢地答過你問題、借過筆俾你、考試時同你打氣。拎到好成績,記住唔好咁自私,趁有能力既時候記住幫多D面對緊困難既人,那管你同佢唔太相熟或者素未謀面。祝呢度既巴絲打都可以做到幫人果位

呢度好多巴絲打陪大家放榜!小弟都會係度。如果有野想問就問啦!特別自修相關既問題小弟都可以答詳細D。

CD-ROM朋友可以係下面條拎留低想問或者想回應既野
https://goo.gl/forms/A5wsfAZHVtpNhnwX2
微積分巴打
舊年呢個時候你話再上一年都係度見過我
上年睇你post 幫到好多
雖然DSE距離我已經好遠...
不過每次見到都覺得好青春
邊一部份
等我總結下經驗
巴打已經畢業 ?
心態
睇完你post就去plan下放榜要點做
放榜9衝去claim 牙蘇offer
幼稚園畢業
不過咁多年嚟都真心想報返科考,純粹為啖氣

放榜日真係唔好玩那年十八
出事的
有錢有時間咪考下
未爆post咁快開新post
呢D內容要早D出
唔出就太遲
巴打有冇睇波
2:0
我估放榜嗰日都未必開到post3
放榜個日我有機睇到愛隊英格蘭同我一齊出事
留名一齊驚
一齊出線
如果其他唔差/高分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞