[DSE2018] 放榜討論區2 (附加「放榜五種心態」勸世文)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
你要明白最慘嘅情況係
自己唔掂,講到一舊舊咁
但又要爭住講 浪費時間
呢啲人想用「量」去補返「質」
如果要查卷嘅話係咪放榜當日搵老師幫手申請?
同埋如果check完個分仲低咗會唔會降grade
想問有咩institute有開found dip
掛住睇毅進 冇睇found dip 仆街了
你睇 內容:時間 嘅比例會準確啲。
英文差一係直頭好少講嘢,一係就 內容:時間 嘅比例好低,用勁多時間但冇乜內容。
英文勁都可以講好長,但內容豐富好多,比例相對高啲。
thx
夜了
唔想讀asso
有冇人可以話我知大學生活到底係點
呢個真
九月到你入u屌女啦
俾人屌asshole
唔關事
其實英文 Oral 變化好大,冇話邊個情況一定唔好
如果成組都 VWS (Very Weak Student) 而 Dead Air 嘅話,你每次發言講得越長其實冇問題 只要你喺 Discussion 期間有拋波畀佢哋而佢地明顯 Show 到畀 Marker 睇佢地唔想/冇能力講就得

當然,Discussion 過程中你要不斷同佢哋有互動 只要你喺 Facilitate 緊個 Discussion 就得

試過有人同 Group 另外三個全部唔講野,你有能力撐足全場,中間有停頓 ( 自問,佢哋唔應,自答 ) ,之後就攞咗 5**

當然,如果你嗰 Group 個個都 Aggressive 而你不斷講好耐去 Block 人地嘅發言機會就好有問題 ( btw 其實其他 Candidate 都應該要 sense 到個問題之後 Block 你畀機會自己講 )
咁我呢個係咩情況
個個都好aggressive,係咁疊聲
每人都講好耐,變相每人除咗我都係講得兩次
真心我寧願自己獨撐全場,都唔想好似依家咁想講都講唔到
唔洗全部 Bullet Point 講晒架
因為 Eng Oral 喺考緊你同組員 Communicate 嘅能力 只要成個 Communication 都好 Rich 就可以唔洗講最尾個 Bullet Point

我每次 Eng Oral 都淨係好完整咁 Prep 頭兩個 Bullet Point 就算

其實你知道你自己講得少,而人哋不斷講嘅時侯
你有權利亦都有義務禮貌地 Interrupt 人令自己有發言機會

Marker 見到你唔爭取發言只能輕嘆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞