[準備DSE放榜系列] 放榜日最常見既幾類人

414 回覆
305 Like 4 Dislike
[準備放榜系列] 放榜日最常見既種心態

1 站著如嘍囉

有一類人覺得自己實掂,冇Plan過放榜,猶如裸考一樣。以小弟多年觀察,「天意弄人」係放榜必見情節,10人入面總會有1人意外墮馬。大家心態認為墮馬只會係其他人身上發生,但天意就係連你自己都估唔到自己都係墮馬果一個人 ...... 所以,跪求大家要做好最壞打算,唔駛放榜全世界狗衝時,你仲係度那年十八 如果諗唔到點做,可以問小弟!小弟會陪伴大家度過放榜

相反,如果你冇溫書都拎到5/5*,亦都係天意弄人 記得當日唔駛四圍同人講你冇溫書都拎左條5/5*返黎,冇人想知,唔好講,講左___

2 那有錢,你__!

唔少巴絲打見到Asso/HD動輒都要十萬已經要叫定老母 其實政府學資處係有唔同計劃提供津貼/貸款俾副學位學生,即係平時聽到既Grant/Loan同埋Non-mean。有財政顧慮的話可以入條拎睇下,親自搵解決方法出黎。不過,始終人人情況唔同,呢D計劃未必可以解決晒所有問題。
http://www.wfsfaa.gov.hk/sfo/tc/postsecondary/index.htm

3 我不入地獄,誰入地獄?

即使攪掂學費,有巴絲打仍然會懷著進入地獄既心情報ASSO/HD,覺得升唔到U的話就玩猿 究竟讀副學位咪真係有幫助? 定係同中六畢業冇分別 可以從收入角度睇。

統計處2015年數據咁講:
高中畢業 收入中位數 女: 10400 男: 15000
大專(非學位)畢業 收入中位數 女: 14800 男: 17800

男巴打黎講人工差距真係大,小弟估計原因係唔少高中畢業既男仔會去左做地盤。地盤人工高,但搵返黎既都係血汗錢,每日都消耗自己身體。讀ASSO/HD的確係令你多左筆債,但增加左你升學既潛力,長遠既收入亦會因為你經驗同學歷增加兩樣都有好有唔好,條路點行,要自己揀。

4 雄心壯志決定自修

(利申: 從來唔覺重讀/RETAKE/自修既人係垃圾,小弟反而係佩服大家)
舊年同埋一班以前自修過既巴打絲打一齊幫今屆自修生。小弟對於大家應否自修沒有取態,過往有人自修後如願以償升U,亦有人最後選擇入HD/ASSO。提提大家升分背後真係需要好大付出,唔係講咁容易。除左要自律,仲要經常面對人地白眼,或者睇唔起,有時連自己都睇唔起自己,覺得自己垃圾,精神壓力唔細。自修既話,要搵多D同路人互相支持。如果你真係想自修的話,到時記得搵我,我會攪唔同既學術支援活動,會識到唔少同路人,同埋搵多D人同資源幫大家

5 好成績乜都唔洗煩

各位辛苦左咁耐既巴打絲打,如果放榜日收到好成績,我真係恭喜你!不過,請你記住除左自己努力外,仲接受過其他人幫助先拎到好成績,可能佢地答過你問題、借過筆俾你、考試時同你打氣。拎到好成績,記住唔好咁自私,趁有能力既時候記住幫多D面對緊困難既人,那管你同佢唔太相熟或者素未謀面。祝呢度既巴絲打都可以做到幫人果位。

篇野打左兩粒鐘,多謝睇晒既巴絲打
小弟會陪大家度過放榜呢段時間!各位如果有野想問就問啦!特別係自修相關既問題,小弟都有唔少例子可以分享

CD-ROM朋友可以係下面條拎留低想問或者想回應既野
https://goo.gl/Tc8k4K
利申: 小弟讀完Asso升UGC三大,冇試過retake,但幫過唔少retake朋友。唔係R補習
仲有係高過預期嘅人見過有人預自己十七分(mock佢都係得十五分)結果佢條仆街廿五分

不過佢自己本身a123都放哂poly hd同city asso,面試唔去,結果本身入到三大不過以家去左poly讀n展
如果我前果幾年決定retake果時見到喱個post 我諗情況會好唔同
利申今年自修。就黎放榜好緊張!
上次18分,希望今次夠分入u!!
仲有係高過預期嘅人見過有人預自己十七分(mock佢都係得十五分)結果佢條仆街廿五分

不過佢自己本身a123都放哂poly hd同city asso,面試唔去,結果本身入到三大不過以家去左poly讀n展

天意弄人
讀n展讀得開心都OK既
如果我前果幾年決定retake果時見到喱個post 我諗情況會好唔同

點解咁講
巴打可唔可以講下你既血淚史

今年得架啦
我會用念力確保你一切順行
如果英文肥左係咪已經唔洗稔HD?

今年得架啦
我會用念力確保你一切順

支持
19分中文2左嘅Retaker留名 我唔大貪 希望今年升到上22/23分 但求有個n展degree offer

1. 5條2係入HD基本要求,所以英文肥仍然有得諗
2. 某D學科對英文要求低D,即係英文得1/2,所以係有機會入到既。
3. 入到課程又唔代表你可以順利畢業,GPA拎高分。視乎院校同埋課程要求,如果上堂同做功課都需要用英文的話,對你黎講係一個挑戰。不過,人望高處,有決心的話,改善自己英文!巴打努力
19分中文2左嘅Retaker留名 我唔大貪 希望今年升到上22/23分 但求有個n展degree offer

有冇搵台妹教你中文
一定突飛猛進
自修過來人在此為莘莘學子打氣~
https://www.youtube.com/watch?v=QQK5k_gaw68

條屍鞭到屍蟲都咇埋出黎
https://www.youtube.com/watch?v=QQK5k_gaw68

po返我先記起我同條女成績一樣
過來人Repeater留名, 各位加油

有冇匿埋喊
你好呀
我係放榜post樓主

屌,好撚驚
希望五科夠22/23分,maths合格,文科超卓表現

帽事既
好奇問下, 你想放榜早D黎定遲D黎

有冇匿埋喊

我一收到成績去左同最fd個阿sir吹左陣水
就走左去calm offer
其實果陣估到自己係咁上下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞