[DSE2018] 放榜討論區2 (附加「放榜五種心態」勸世文)

1001 回覆
48 Like 2 Dislike
嘩, 巴打做咩讀多個bachelor
in左未
晚晚發夢夢見放榜 上年都冇咁緊張
CD ROM 明日花世界第一 : 假若放榜唔夠分讀大學 去報asso 讀完兩年又驚駁唔翻上大學 浪費左兩年 我可以點

如果真係讀完兩年上唔到UGC, 都唔會浪費左既, 起碼人工會高過中六畢業, 仲會慢慢加上去。畢業後想讀上去, 冇錢的話可以返工儲錢, 讀top-up degree。

成世流流長, 用多兩年讀書其實唔多既, 畢業之後有排你做 PhD就多啦
到你得19-22分個陣就唔會咁諗,特別係DSE文商生,呢科都可以輕鬆穩入,而且前途好好
CD ROM 點點點: dse攞23-26分又未夠入poly化驗 走去報東大而唔讀大學值唔值得

點解想讀化驗? 值唔值好睇你自己個人取向, 例如你覺得人生入面有4年糜爛既u life好重要 抑或化驗就係你既興趣, 唔讀就放棄左一件對自己人生極有意義既事?

定係你想有份穩定工作先係自己最需要諗既野? 屋企好需要你有穩定工作? 覺得唔揀職業導向既工作畢業就會乞食?

睇你自己性格同屋企環境啦

23-26分入東大係神奇既, 不過有時候精彩既故事就係由神奇既選擇開始
想再傾就tg啦 其他東大打手/非打手都幫手覆下
發多兩次就放榜架啦
清有咩煩緊
2017 中文 6542 >4
緊張就証明你今年真係有努力
仆街啦 驚到肚柯咗兩日喇已經
寫錯咗驀然回首個驀字
數學差到冇諗住擺b5
數學差我都唔想
應該有2既
仆街啦我
我唔記得隻字點寫
same
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞