【求救】開心去台北玩,入閘後發現Ex坐我隔離

915 回覆
2208 Like 94 Dislike
樓主作個結局都好,比個機會我相信返愛情
咁耐都冇上過黎,唔通
11開始冇追post 諗住一次過睇埋個ending

點知樓主影都冇
樓主呢
上水啦樓主
人呢
【此Post已完】
各位巴絲,唔好意思,自從食完飯果日開始,小弟就Down足咁耐,到呢幾日先振作返。原來現實真係咁殘酷

話說果晚食飯,特登係西門町接佢,
係附近求奇揾左間餐廳食嘢⋯

(入到間餐廳,行入轉角位都幾隱蔽嘅枱)
我:係呢?琴日畢業禮如何啊?
佢:冇啊都係咁,與其話㑖畢業禮,不如話似Photos Day仲好
我:預咗㗎啦,你去都係為咗影張相姐,哈哈(乾笑)
佢:係嘅,哈哈哈⋯ 不如嗌嘢食先?
我:好

(嗌完嘢,等緊嘢食其間)

佢:其實我真係冇諗到會咁岩一齊嚟咗台灣玩㗎,仲要坐正隔離添
我:(講笑tone)係囉,唔講仲以為你特登stalk我fb / ig
佢:咪玩,我冇咁多時間stalk你~
我:又係嘅,冇見咁耐都係大忙人一個
佢:哈哈哈哈⋯

(嘢食嚟到)
佢:(突然開口問)高雄好唔好玩?
我:都唔差,但係日日都落雨囉,啲嘢平過台北。
佢:正常嘅,台北啲嘢係特別貴,上次我去花蓮洗左嘅錢都唔知有冇去台北嘅一半。
我:喔,你去過花蓮?有咩玩㗎?
佢:今年年頭去㗎啦,主要去食囉,但啲嘢就唔係特別啱食,可能食唔慣。
我:唔係喎,我朋友話啲魚生好新鮮㗎喎。(鳩吹出黎
佢:唔知啊,我冇食到,不過果邊環境真係幾靚,我都諗緊結婚相好唔好係果邊影

(當堂呆撚左⋯)
我:結婚相?哇恭喜曬喎⋯ (當時除咗呢啲都唔知講乜嘢好)
佢:多謝多謝,唔好周圍同人講啊,尤其是XXX同YYY(中同兩個),因為未firm㗎⋯
我:未firm?唔明
佢:我男朋友同我求左婚啦,但係就乜都未計劃好過囉⋯

(其實去到呢度,我已經唔係聽緊佢講野⋯依稀記得,佢最後問我嘅問題係:「我行禮嗰日你會黎㗎可?」)

雖然一開始都有定心理準備一切只係我諗多咗,但係冇諗過個落差係咁大⋯

分開左咁多年,以為已經放低左,到頭來發現原來咩都冇放低過,今日嘅我依然係當日嘅我,冇變過。

食完飯之後,送佢去搭機場捷運,一直發着呆咁行返酒店。
結局正正反映現實嘅殘酷⋯
bad end
記得種種感覺 但欠你的廝守到老
想過搶新娘 我差點講真
I know that feel
好想幫你寫個故
你介唔介意?
呢個故事好有潛力
樓主
唔好做傻事就得

我地支持你
隔左咁多日無入黎
一睇sad撚到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞