Chromebook / Chrome OS 討論區

199 回覆
13 Like 0 Dislike
買左部Chromebook Tab 10 你問我答
https://lih.kg/btKhvT
留名
係amazon買左部pixelbook
除左速成打字有啲麻煩同office要每個月subscribe好搶錢之外
其他方面暫時幾滿意
大學有office 365 subscription
香港邊度有chromebook display 試玩兩下呀
剛剛acer chromebook 11到手,chrome os 整體比想像中好用

暫時覺得內置倉頡輸入法搞得好差,內置第5代倉頡好多碼唔識拆好麻煩。

好彩原來JsCin 可以裝到linux 嘅輸入法,整返第三代順手晒。不過要留意有啲第三代倉頡冇香港字

好彩都俾我搵到一個cin 有香港字,唔使俾肥絲捉錯別字
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=24&tid=2409358&page=1&authorid=132705

Between, 有冇人想入門,想放部acer升級做asus c302
但太貴
有無人用緊Chromebox?
斷斷續續用咗幾年都唔係幾識用 linux

是旦有啲software 安裝步驟錯咗或者撞咗都唔識解決要直接洗機
安個linux 入去好爽
有冇得用手寫
2019 年chromebook 起飛
又android 又linux
仲傳緊window dual boot
pish
啱啱入手咗ASUS FLIP
Ching 買左咩型號 分享下
ASUS chromebook flip C302A 睇review好似話係chromebook抵玩之選
依部係Reddit 好多人推依部,但都出左一年,依家買好似唔太抵,anyway 留名睇你開箱
開咗,除咗好順好香好輕之外都唔知講咩好
仲摸索緊有咩apps好用
依家有機款support Linux 同Android app 唔知巴打個部有冇呢
有android apps, linux睇過好似有,我自己冇裝
有冇巴打有興趣pixel slate
最近出左部c423 幾吸引 14吋 180度 但未知開售日期同價錢 巴打你部野係amazon 買有無保養
有1年保養
C423正,似我果部進階版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞