Chromebook / Chrome OS 討論區

199 回覆
13 Like 0 Dislike
巴打請問可唔可以講下你裝左啲咩Apps呀
參考下
有d想買chrometab
其實正常一係買Chromebook, 一係Android Phone.
好少可買Tab 喎
仲要係ChromeTab.. 點解要佢?
windows notebook裝唔到chrome OS
有o的非官方版又裝唔到android app
如果google整到普通notebook都裝到android app就好
(我知有cpu唔支援o既問題)
我睇應該冇咩可能
真係得嘅話, Chromebook 可以即刻收皮
Update 下先

我依家暫時幫部機裝左以下嘅Android Apps:

1. Microsoft Office (Excel, Powerpoint, Word)
2. Evernote
3. Todoist
4. Inbox by gmail

大家覺得仲裝咩好
Chrome OS多人用Chromebook自然多人買吧..
個人覺得ChromeBook / Chrome OS 其中一個賣點係Android Apps.
如果普通Windows 都用到Android App,都應該會冇咩人買Chrome
不過我估Google 就算有心Windows 都唔會俾佢咁做
話哂Windows 自己本身都有Apps Store,正常就唔會將自己嘅產品線送俾Google
所以我估Chromebook / OS 都仲有一定吸引力
不過我最近睇新聞發現原來Google 已經Cut 左 Chrome 個線上商店,同埋停止止左相關程式嘅更新

即係意味住Chromebook 使用者應該用Android Apps 會更加合適?
定係根本Google 就係想我地轉去用Android Apps?
推下先
chrome os 未用過,有錢都買mac用mac os
冇問題㗎
只係各有各所好啫
未必關錢事

咁巴打你自己點解鐘意用Mac 嘅? 分享下
各位巴打點睇pixelbook?
之前見amazon 有減價 但驚唔識用個os 所以無買 網上review 又唔算多
身邊冇人用chrome os。最鐘意用window機
以前小米平板2時代有民間組織已經攪過類似野
係想你裝去an appe+linux apps+progrrssive web apps
我都諗緊好唔好入部Asus Chromebook黎玩下,
見Amazon賣緊399,又真係有啲心動,
最主要都係想帶去旅行,始終有部電腦方便啲,有時都會用Lightroom CC執下相咁,
平時就上下網,睇下Youtube咁。
留名!

用緊Chromebook pixel 2015,見佢有office,做到文書嘢,又話遲下可以裝andrdoid app,所以買部返嚟玩下,結果都失望

因為office如果個mon太過12"呢,佢就要收錢,仲要係月費,所以我得物無所用

另外唔識速成嘅我,原本諗住可以用筆順,但結果android app嘅輸入法係用唔到

最後,唔知我唔識撳定點,裝唔到第三方嘅apk

所以我部機只係用嚟上網,睇youtube…
想問巴打chrome os係咪有廣東話拼音輸入法?係內置定好似Chrome browser咁係extension?

舊登有個po有人寫咗個筆順extension,但我pm嗰個巴打,無回覆,搞到我淨係用嚟上網…
office不嬲都要俾錢...
唔明你個問題係乜
要平就揾人夾office365

裝apk要開dev mode

google話遲d有gboard
唔知包唔包埋android上面其他輸入法
10"下office唔駛錢

開咗dev都裝唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞