Chromebook / Chrome OS 討論區

199 回覆
13 Like 0 Dislike
見網上唔係太搵到資料所以上黎問下

而家好多Chromebook都已經裝到google play
咁大家用Chromebook嗰陣係會裝Apps呀
定係直接用chrome 黎搞掂佢?

拋下磚先
個人覺得暫時必裝嘅Apps 好似只係得Microsoft Office
其他用chrome就處理到
想買部試下用 但香港好難買到

黎緊部ACER SPIN 13 好似幾正
依部太貴買唔起
不過就咁望落都好似唔錯
成個Lihkg 咁大竟然冇人用Chromebook?
因為香港太多 windows 奴隸
上年係AMAZON買左部一千頭既chromebook
BUDGET有限又想有部LAPTOP用下既話都可以既
咁都冇辦法
始終大家用慣左
唔係個個都改變到個使用習慣
同意, 我自己就係因為咁先至專登買部Chromebook 返嚟用
預嚟緊開學用
巴打你自己有冇話幫部機裝啲咩Apps呀,不如介紹下
睇你有冇決心

好似話有個最新技術可以令 chromebook 同時執行幾個 android 程式
係呀 我依家就係試緊
不過我就強迫症
究竟係咩情況下用Apps 會比較好? 咩情況用Web 又會好啲呢
就好似Lihkg 咁, 其實Chromebook 係可以裝到App 又可以開chrome 上 lihkg
咁我應該點㨂好
Chrome 可唔可以裝番windows?
Chromebook
聽聞root 左佢之後係可以裝返windows嘅
不過咁咪冇左chromebook嘅意義囉
想問下速成有windows版既選字次序未
好似未得,我依家打【我】字要打H I 2 先出到
不過感覺個速成就比較類似Windows 嘅新速成
佢可以估到我下一隻想打咩然後放上頭5位俾我㨂

不過如果想用Windows 嘅速成可以用chrome 嘅擴充程式解決
個chrome extension係新出既?

原本年幾前想買部laptop比屋企人做文書機, 見chromebook好似又平又快, 有D心動
但略略睇過人話速成D選字唔同, 怕打字好煩
最後我買左新機比自己, 舊果部windows laptop比屋企人用

睇下遲D有冇機會買部玩下
諗住係非預裝 windows 既電腦上面裝 windows 不如唔好用非預裝 windows 電腦
好似唔係
係Chrome Web store就可以搵到
買部玩下囉
如果唔係點打機嘅話個人感覺依家夠用
商科 應該用唔著寫Code啲野嘅
樓主部野大概咩spec?

黎緊新機唔知會唔會有8th i3呢
我部野係16年款 ACER CB3-131-C5RA
就咁睇硬件好似同Samsung Tab Pro 差唔多
至於新機我就唔太清楚因為冇錢買
CHROMEBOOK 愈出愈貴

如果有部中階機就好
我買嗰部應該算係中階機嚟掛.
不過用左幾日,我覺得佢個定位真係有少少唔清晰
有時真係唔知用Web 版好定係用Android Apps 好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞