Chromebook / Chrome OS 討論區

199 回覆
13 Like 0 Dislike
code又寫唔到
game又玩唔到
用返macbook好過啦
應該有web用web啦
android app食電同慢d
Macbook 貴呀嘛
何況我又唔打機同寫Code, 貌似夠用
咁有冇話邊啲Apps 係必裝
我諗緊好冇裝Google 嘅inbox 落去
裝linux distro好過
唔係太識用
何況都已經買左,用住先
再推,順便推廣下Chromebook
睇嚟真係冇人用
acer c740
Push
屋企有幾部
而家用緊 Samsung Chromebook Plus
我都會同身邊既朋友推介 Chromebook
10個有10個唔知咩黎
識貨 同我嗰部差唔多
巴打有冇幫部機裝咩Apps?
不如Share 下
呢部順唔順?

等緊佢下代出背光鍵盤
好順好輕
唯一係個kb 一般好打
Acer 同 HP最近出咗部high-end Chromebook (spin and X2?)
都可以留意下
其實十個有九個人要係Windows 要用嘅嘢根本Chromebook 都俾到
除非你話係Designer or programmer 先話啫
其他人基本上都係用嚟上下網咁,唔係太明用Windows 係咪真係咁必要
可能佢地打機多
所以覺得Chromebook OS唔啱
X2睇過一般

等緊SPIN13
咁依個無可否認嘅
係打機方面好多廠都唔適配Chromebook
不過聽聞依家都有個Apps可以幫Chromebook 裝Windows 程式
相信都唔係大問題

問題係在於Chromebook宣傳真心唔夠
直情係冇人宣傳過
其實想知邊度有得試用多d...
想買好耐, 但係總係覺得未見過實物用過唔係好敢買
我自己本身都係咁
我望左成半年都唔敢買
直情去埋黃金都望唔到
最後放棄左,搏一鋪去買
btw裝到windows係真ge?? 好似未聽過...
因為返工要用好多window先有ge software..所以用唔到window software會好唔方便...
同埋我想問play store咁多keyboard app, 裝左用唔用到?
根本好多工作內容都唔需要用 windows
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞