Chromebook / Chrome OS 討論區

199 回覆
13 Like 0 Dislike
痴線你有冇睇我講d咩
你可以完全唔知我做乜就conclude到唔需要用windows
我做research每日返工都用好多instrument/equipment係只有window version ge software
有d連ios都唔support, 你可以話d 公司好on9
但事實係大把industry/tech company 都只係出window version ge software
依d已經唔係一個人肯唔肯試新野ge問題, 係你根本冇得揀
依個就係Chromebook依家面對嘅問題
好多位置上都已經被windows壟斷咗
要突破真係有一定難度
情況就似當年windows進軍手機市場一樣

BTW chromebook係可以行到window
上網見過人哋得
不過我自己未試過
手殘咁錯左負評 Sorry
BTW好用嗎?自用定扮工用
等緊linux app support
研究下,平時攞嚟做咩先
我諗應該好快都會有掛,巴打係做Programmer?
事實係因為 microsoft 壟斷產生呢 D 問題
大把 industry/tech company 都只係出window version ge software 咪就係壟斷產生既結果
不過講真要打破有一定難度
始終成本高,要重編先得嘅嘢公司邊會肯出錢搞
我自己都好鐘意google不過chromebook個定位係咩?
Windows做到嘅chrome未必得 但chrome得嘅windows得 再加埋而家開始d ultrabook又靚又輕又多電 諗唔到有咩理由要去買部chromebook
依一層我暫時未遇到
巴打請問一下你裝左幾多呀?同埋裝左咩
順便借嚟參考下得嗎
依層我都答唔到你
要等高手解答
費事班門弄斧
難度高低在於自己肯唔肯改變
自己都唔肯改變,難度就自然高
曾經 ie 係壟斷地位,曾經馬會網、銀行網既功能要有 activex 先 support 等同焗你用 ie
windows 上既 ie 先行到 activex ie for mac 都要食屎
為左上馬會網投注,要先比錢 microsoft 買 windows 使用授權至可以用馬會網投注,咁樣合理?
而家多人用 chrome, firefox ,馬會網、銀行網都要變
想要咩結果,在於人想唔想改變
chromebook o係入門/教育市場打殘windows
先開始有平靚正o既ultrabook(好似係)
btw chromebook優勢仲有security 更新 穩定
仲有性價比

2K買部CHROMEBOOK起碼係順既 比起PAD 有鍵盤做到簡單文書工作

NOTEBOOK 2K淨係買到電子垃圾
好似幾有用,參考下先
咁巴打有冇裝Android App 落去
想要咩結果,在於人想唔想改變。
依句我都幾認同,不過我估改變成個生態都唔係單靠一個人就可以做到
巴打你覺得Chromebook 有冇發到圍?
依個真 因為Chromebook 係用左Google 嘅系統,繞過左Microsoft。
所以唔駛俾買Windows 嘅錢就真嘅

好耐之前玩過 chromium os
記得講過 chrome os 係專為網絡瀏覽同工作開發既 os
將來可能好多野可以唔需要再係 local 開發時,chrome os 呢類應該可以大行
好似 libreoffice online, gimp online, audacity online 都陸續有公司整左網上版
其實可以減少唔洗下下係 local 裝太多軟件工作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞