IT界討論區:(31) IT泡沫爆破將至及早抽身保平安

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
啱啱fg就算啦 你請fg都預佢多野唔識
肯做肯學咪教下囉

不過有啲fg做野係好多甩漏 又好似當正自己係fg就做野求奇交到貨就算
攞正牌膠廢曲
老闆咁諗就好
基本上都係個句,老闆心態就係唔好
基本上諗住請左番黎,就會多對手
速度會快左
(關鍵係因為比多左錢)
之後個FG 唔得,寫到D code main唔撚到, 到時又要汁屎
唔好講到時,有時成日問你點做,咪間接害埋你
老闆們,基本上就係唔理,多左個人,時間就縮短,就係咁現實
yes
出written test好過 有時啲野少用淨係記得個名又唔記得點用 interview個時講唔出會好尷尬
唔係講緊我做緊個間,我in親都係
可能我搵親都係好做既 又唔會亂鳩apply
怪唔到人,當初一係就唔好請
但想請有經驗,公司又唔撚想比錢/ 一係就實在難請人
結果咪惡性循環 佢交廢code,你汁佢屎,你OT
請fg就預咗first week你要mon住佢做野 要帶到佢盡快明白目前有咩tasks同條team點handle

請咗返嚟就放置play 會帶比senior好多問題 最後大家乜都做唔到

最好完咗佢個first task就同佢做code review等佢跟返公司coding style

否則唔請都罷 最後又係玩死maintain班同事
咁你mon住佢一星期都造成左manpower loss
又想馬兒好又想馬兒不吃草
好老實講,一開始唔好期望寫到咩靚code
基本上FG 一請番黎 無咩可能寫到咩靚code
加上FG 好多做幾個月發覺真係IT唔係想像中咁爽.
之後又自己走
走左又要睇番堆屎
所以真係唔知香港腦細諗咩柒野
唔洗真係眼定定望住嘅咁
咪叫佢lunch / 放工簡單咁report下今日進度同有冇咩要幫囉
大家成年人冇可能拖住手教嘅
大佬我想你返嚟解決問題 唔係製造問題
腦細,好簡單,你做in house 都叫好D
如果software house,一開始就打杖咁
邊有時間比你manpower loss
報到
於是理所當然地被要求OT on9
啱 唔識management真係唔好插手
搞串個party對大家都唔好
係,所以唉,呢D咪IT慘既地方
人地開開心心放工,大大聲同其他同事講88個時
自己仲係到做
公司會請fg做It狗已經係on9
座底都兩三年經起跳先請黎做entry level

btw樓上屌你老母下次1001開post呀撚屌
收到對唔大佬唔小心1001左 下次40個時小覆D
要有經驗做Entry level?
咩撚野level 唔緊要,最緊要小D 請FG ,
請完講明有時間比佢pick up 咁就OK
個個都唔想請fg 咁啲人點會有工作經驗
你開12k咪得
code for food
我公司你開免費都唔會請
講到明冇相關經驗冇business knowledge都唔請
其實請fg係件幾on9嘅事
佢乜都唔識 用大量資源教完佢 過幾年佢咪又係走
我以前第一份工嗰到啲senior講明老闆唔鍾意junior level因為會成日走
所以公司淨係會開senior level position
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞