IT界討論區:(31) IT泡沫爆破將至及早抽身保平安

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
一定有一堆人以為J2EE係唔駛錢
而家J2SE都要比錢,好似2.5一條友
OPENJDK都要比
無咩用過linq
個人覺得linq既linq to sql做多左
其他方面linq同stream差唔多
xlsx只不過係zipped xml 自己parse左啲xml佢
linq易用過stream好多

btw oracle其實一收錢就貴過m$好多
oracle db 同ms db就係例子
linq to sql其實係俾我呢啲弱智仔用
因為直接用entity framework嘅話基本上全部都用哂linq唔會再自己寫sql
linq寫得靚仔gen出黎嘅sql其實performance唔算差
performance唔差呢點我未必同意
不過係易寫好多嘅
想轉行做it本身都要有it foundation先得架
同d人想考張cfa入行做finance一樣 考完好多都係入唔到
我認真諗緊讀唔讀cfa

有冇諗過用其他language重寫

等excel完全support js咪用js 寫
唔中意用scripting language寫大project
要睇use case其實
唔係好複雜嘅唔係真係差太遠
但係一複雜就
不過本身linq to sql就係for EF用
根本唔係俾人做啲複雜野
Scripting language 寫大project用monolithic approach 死硬
我都唔撚知1001要開post,唉算啦平時做狗做到無理神氣,比人屌下老母,精神D
老細你撚你,見平wo 咁咪請
再無賴D既公司炒撚左你,請個senior D請反個平既FG 仲得
HD 算撚數啦,好話唔好聽
IT變撚到咁撚柒比人當狗扮就係呢D 所謂HD做成
腦細個心就係諗住咁多HD IT狗
到不如平平地慢慢搵搵隻HD IT狗咪得,使撚搵大學生
一年呢D垃圾HD /degree cert都唔知有幾多張走左出黎
我老細都係唔多請 JUNIOR
成日想用個西價請啲七八年經驗SENIOR 返嚟
可能 JUNIOR 只係平 SENIOR 幾千蚊
咁佢請到下世都得
老老實實有料既人比你用西價請反黎
一樣會走
用嚟寫prototype姐我諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞