IT界討論區:(31) IT泡沫爆破將至及早抽身保平安

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
呢樣真
java要customize係好過.net
左膠一吓
希望泰國班細路順順利利救到出嚟
救援隊亦可以平安無事

有玩過潛水就知呢啲條件cave diving根本係玩命
何況要resuce班冇diving exp嘅人
我入左行之後即刻溝到女
我條女:
https://www.youtube.com/watch?v=lPffVN5lR6U
但幫友明知落雨危險都走去果到玩
玩落去都幾危, 軍方已經死左一條友
一陣最後都救唔返就...都幾大公眾壓力
IU, 連登唔少巴打都當佢係老婆
佢地有妄想症
我教佢唱ga
只能夠講夠永遠有人underestimated the risk
可能係自大 亦可能係無知

但始終唔會希望有人出事
屌上面好毒,出去傾啦
本身呢個PO都唔毒
宜家搞到毒哂
政府:

出面公司:
junior programmer > programmer > senior programmer
> analyst programmer > senior analyst programmer
> assistant system analyst > system analyst
> senior system analyst

有冇人知道cloud engineer 同network engineer 邊樣好搵d

利申:code廢
我意思係個牌對個post 嘅作用
如果唔使個牌嘅寧願自學, 好過俾2皮出黎
我之前想做trader/quant trading呢d finance post 都冇人會睇CFA
滙豐控股(005)前年公布3年節省成本大計,集團早前通知資訊科技(IT)部門所有合約員工,除個別例子,須於12月15日起硬性規定放兩周無薪假(furlough),待明年1月3日重新上班,盡可能減省成本。

單以香港區計,有內部員工統計,至少有300人需放無薪假,另有合約員工11月底遭提前解約,未知明年會否繼續獲聘。

集團透過內部電郵通知IT部門經理,所有合約員工需要硬性規定放兩周無薪假。集團解釋,主要是由於12月11日至明年1月4日系統沒有新改動(change freeze),而且不少員工本來已經申請假期,集團需要當值的人手不多。

電郵提到,上述安排為全球性,除非個別市場有人手短缺問題。集團亦會考慮個別業務風險、對服務影響、緊急支援需要及監管要求等作出豁免,但事先須向上級申請及解釋。集團亦建議合約員工於放假期間帶備電腦等所需工具,以防有突發工作需要。

有內部員工就指,集團系統於12月不作改動是傳統習慣,但今年卻迫合約員工放無薪假,相信是要趕及年底前達到節省成本目標,「放無薪假已是較幸運,起碼明年會續約,有部分則是11月提早解約。」

據該員工統計,年底前迫放無薪假的員工約300人,但已確定續約至明年6月,主要負責手機過數程式PayMe及網上銀行等電子服務。

另有個案則是原定今年底完約,但早前接獲通知,合約提早於11月底完結,由於他們是合約員工,故只需一星期通知。該員工指出,這批員工規模不少,雖然上級曾透露1月份將會重新請人,但由於明年的財政預算尚未批出,合約員工仍未知會否繼續獲聘,「雖然話明年獲聘機會唔細,但口講無憑,而且入職審查要6、7星期,再返工可能係3月,同事變相3、4個月無糧出。」

他續說,本月零售銀行IT部門人手影響將會最大,除合約員工外,有支援自動櫃員機系統的供應商(vendor)同樣於11月底完成合約。「可以話人手嚴重不足,之前裁員已經入骨入肉,宜家連外判都炒埋,呢段時間系統出事係無人即刻睇。」

有內部員工就指,集團系統於12月不作改動是傳統習慣,但今年卻迫合約員工放無薪假,相信是要趕及年底前達到節省成本目標,「放無薪假已是較幸運,起碼明年會續約,有部分則是11月提早解約。」

據該員工統計,年底前迫放無薪假的員工約300人,但已確定續約至明年6月,主要負責手機過數程式PayMe及網上銀行等電子服務。

另有個案則是原定今年底完約,但早前接獲通知,合約提早於11月底完結,由於他們是合約員工,故只需一星期通知。該員工指出,這批員工規模不少,雖然上級曾透露1月份將會重新請人,但由於明年的財政預算尚未批出,合約員工仍未知會否繼續獲聘,「雖然話明年獲聘機會唔細,但口講無憑,而且入職審查要6、7星期,再返工可能係3月,同事變相3、4個月無糧出。」

他續說,本月零售銀行IT部門人手影響將會最大,除合約員工外,有支援自動櫃員機系統的供應商(vendor)同樣於11月底完成合約。「可以話人手嚴重不足,之前裁員已經入骨入肉,宜家連外判都炒埋,呢段時間系統出事係無人即刻睇。」

滙豐發言人回覆本報時表示,聘請資訊科技合約員工以支援核心團隊工作,亦屬於行業慣例,而長久以來滙豐一直有人加入,有人離開。
冇計
個文化就係咁
big4唔止名氣嘅
捱到上去人工其實幾好
有好多都睇架喎
岩岩睇完FRANXX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞