IT界討論區:(31) IT泡沫爆破將至及早抽身保平安

1001 回覆
3 Like 2 Dislike

係dc dump network既都識到女, 因為通常公司都係安排一男一女, 所以好多ive入行讀架
利申: 行過係地鐵聽到人咁講渣, 唔係我講
唔知點解諗起呢幅圖
個女就係點你班IT狗做野
不過IVE D野你都好信
呃撚左你入去個時咪知IVE 既IT HD多唔多女
巴打唔好認真, 上面幅圖我由入行/以前讀書都無睇過
係咪呃都要問下其他巴打先知
唔係話你呃, 話某I字頭院校D 既宣傳手法之一
咁又無得怪
唔通係堂到型到成班ACG 毒撚 貼出黎宣傳咩
我緊係知啦, 我中學都有fd讀ive hd it/ee/cs, 佢地話入面好多怪人
聽聞影呢D 個根本就唔係讀IT
比你搶先講左
有咩咁煩?
唔好講條女係假,條仔分分鍾都係假,我身邊無一個同事個/讀書個時,個樣咁撚潮
上面on9, IT佬溝女先易
IT佬好少有不良嗜好,eg賭博嫖
人工中上儲錢快
仲有IT佬對人好忠心
唔好D聽油尖旺豬肉佬PO
IT無問題,歡迎投身做同事
唔講其他野, 港女心態普遍上都唔當"好仔"係一個好條件黎
入行保平安, 下半世一定三餐無憂, 其他野唔敢講
賭博嫖呢樣無真係講堅
但係班IT佬日日都係鍾意講Tech ACG
毒撚到賭嫖都唔講
做人做狗自己諗

兄弟唔好害FG 落坑
(不過老實講,無論我點講都無用,到時班友落左坑,睇左我講個堆野,自然有所體會 )
日本Legal Network早前舉行「黑心企業事件大賞」(ブラック企業エピソード大賞),收集逾300份黑心企業員工投稿,7月5日公佈得獎名單。大獎得主係IT界代表,經常每天工作20小時,甚至被公司禁錮有家歸不得。

大獎得主係宮城縣一間信息及通信技術公司工作的20多歲男子,身為正式員工底薪卻僅有69000日元(約4900港元),每天朝8至翌朝4工作20小時。假期只有每月一次週六的上午,加班當然無任何「補水」,換算實際時薪僅120日元。他曾因離開公司範圍,被半禁錮在公司內3個月無法歸家,結果因為太久沒回家,驚動地產公司和警察以為單位發生「孤獨死」案件而破門調查。公司管理層甚至揚言「日本的法律在公司內不適用」、「員工是消耗品」,也發生過有員工因工作過勞倒下被抬走。

日本做IT
IT狗們 今日放假有乜搞呀
仲使講大部分IT狗緊係ACG
我就一個on99係屋企上連登
.net 既野..
你做佢 expect 既野咪好用
如果要做custom野一啲都唔易
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞