[2017DSE] 英文科討論區

134 回覆
9 Like 2 Dislike
verb前面加個do有咩作用?加強語氣?
即係I recommend同i do recommend

Really 咁解
verb前面加個do有咩作用?加強語氣?
即係I recommend同i do recommend

好少用 效果係emphasize 唔建議用因為有好多時咁寫個tone有少少怪

其實都唔少用
今年form5
細個英文底幾好, 但係越讀越hea
點樣追返讀得好英文
學英文唔係淨係想應付dse

接觸多d英文 思考下英文
[11/01/2017] [grammar]

今日好忙遲左少少

今日想介紹下parts of speech依個concept
Parts of speech即係詞性
平時大家最常confuse就係
Lack同lack of喇

Lack作為一個動詞既時候
後面會直接跟object
作為一個名詞既時候
就會跟of再跟subject

I lack (v.) confidence.
Lack (n.) of confidence is my weakness.

比多個例子大家
The country demands (v.) a lot of diamonds.
The demand (n.) for diamonds is high.

記住要睇清楚詞性再背字喇
但paper one有時係直接抄原文 有時又要用自己文字paraphrase 分唔到邊題唔使邊題要

其實冇題目要你paraphrase
只有要你從文章推敲答案要用自己文字作答既題目

係呀就係呢啲題目
16 b2最後個幾條都幾乎係
錯左幾多下
暫時做晒咁多年past paper 4-5*都有
希望到時穩個5返黎
點解我多字都識 但係一見句子就卡機同唔明
1.Speaking 既IP有咩技巧要注意?
成日答左d好general既野俾人話唔貼題

2.IP既分數係點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞