[2017DSE] 英文科討論區

134 回覆
9 Like 2 Dislike
Listening a part超越唔到75%
做左幾年past paper都卡住係75%
有咩改善方法

你要睇下自己點解唔過75%先
聽漏左
抄唔切
定唔識隻字?

有時唔知原來錄音已經講咗答案出黎

因為佢有時會用d同義詞
或者好婉轉A問B答既形式
就講左個答案
逼自己唔好淨係聽QAbook既keywords
要聽實成個錄音狂抄野
Reading 成日唔夠時間做 其實我睇得明篇文講咩 但成日卡係d長題目到卡好耐
可以點改善

長題目其實仲簡單過mc TFNG
你睇唔明條題目
定係唔知要答乜

唔知答乜

咁要有題目先講到
18dse 留名
唔該哂啲資源
留名
巴打你之前有冇學生呢個時候博命讀最尾都可以由2/3攞到個4?
巴打你之前有冇學生呢個時候博命讀最尾都可以由2/3攞到個4?

2同3已經好唔同
如果你肯一日花4個鐘學英文唔係問題
你諗下d人學日文韓文都係咁
[Level 1 Grammar]
由最基本既野開始 - nouns
先做個小測試
比5秒你諗下
apple 同 sugar有咩分別
.
.
.
.
.
夠鐘!
Apple: countable
Sugar: uncountable

咩叫countable同uncountable呢?
就係英文既一個重要概念

中文我地成日話
一個蘋果 一粒方糖
幾乎冇野係「數唔到」
但原來英文有個concept叫「數唔到」
點知個名詞數唔數到?
查字典同累積經驗!

Uncountable nouns有:
例如 advice feedback drawback sugar water evidence money fear beauty
還有更多...

咁依個概念又有咩用呢?
其實佢會影響到一個句子既結構架喎
平時我地話「我食蘋果」
就係I eat an apple.
但「我飲水」呢
係I drink water.

兩句對比
水嗰句少左個an(a)

如果個countable noun數量係一個(singular)
個countable noun前面我地就要加番a/an
如果多過一個
就變成plural form
係plural form 唔等如加s

個概念係咁既

加s只係變個名詞做plural form既其中一個方法
Apple -> apples
Vehicle -> vehicles
但有時要轉其他野架
Child -> children
Analysis -> analyses

面uncountable nouns前面呢
我地永遠都唔需要加a/an

總結黎講
Countable & singular
E.g. I am riding a bike.

Countable & plural (+s)
E.g. I love eating sandwiches!

Countable & plural (其他)
There are quite a lot of analyses to be due tomorrow.

Uncountable
E.g. I want advice but not comments.
中文點會無數唔到既概念 只係無咁重要
水 油 鹽 糖 都數唔到
sugar 又唔同 cube sugar
中文用方糖解釋
英文又用返包裝糖解釋
咁兩樣緊係唔同啦

雖然巴打好有心
但個引入真係唔係咁好
中文點會無數唔到既概念 只係無咁重要
水 油 鹽 糖 都數唔到
sugar 又唔同 cube sugar
中文用方糖解釋
英文又用返包裝糖解釋
咁兩樣緊係唔同啦

雖然巴打好有心
但個引入真係唔係咁好

中文有一滴水 一粒鹽
唔識真心想知

2同3已經好唔同

但如果而家中六時間真係唔多仲要擺時間係其他科呢?依家唔係應該不停谷考試技巧?

2同3已經好唔同

但如果而家中六時間真係唔多仲要擺時間係其他科呢?依家唔係應該不停谷考試技巧?

所指既學英文係除左英文 仲有英文考試技巧
當然中六時間唔多
但淨係識考試既技巧對你考DSE係唔夠
就好似你有十部計數機
但唔知要乘定除一樣

如果你其他科ok有4以上
我會建議你放多少少時間落英文
畢竟英文要3先有大學讀

2同3已經好唔同

當然中六時間唔多
就好似你有十部計數機
但唔知要乘定除一樣

畢竟英文要3先有大學讀

因為我依家就係差唔多全部科都有4唯獨是有兩科想上5例如數學同埋中史
但依兩科上5要用到時間都比較長所以我擔心緊英文值唔值得用時間上4定係求其攞個3就算

2同3已經好唔同

當然中六時間唔多
就好似你有十部計數機
但唔知要乘定除一樣

畢竟英文要3先有大學讀

但巴打我記得你好似唔係大我地今屆dse好多
好似都係大我地一兩年
但係你呢兩年之間有冇教過學生本來3水準最後都可以神乎其技咁用你方法去到4?
留名
終於感受到咩係學英文
留名

當然中六時間唔多
就好似你有十部計數機
但唔知要乘定除一樣

畢竟英文要3先有大學讀

因為我依家就係差唔多全部科都有4唯獨是有兩科想上5例如數學同埋中史
但依兩科上5要用到時間都比較長所以我擔心緊英文值唔值得用時間上4定係求其攞個3就算

咁既話我會建議你有信心既科擺多d心機
英文保3就得

當然中六時間唔多
就好似你有十部計數機
但唔知要乘定除一樣

畢竟英文要3先有大學讀

但巴打我記得你好似唔係大我地今屆dse好多
好似都係大我地一兩年
但係你呢兩年之間有冇教過學生本來3水準最後都可以神乎其技咁用你方法去到4?

有教過一個本身2去左4
我深信DSE冇神技 但係有好多潛規則
所以我會話你要花一定時間去背生字
但同樣地要花一定時間去學答DSE
留名
終於感受到咩係學英文

有問題都可以放上黎呀

當然中六時間唔多
就好似你有十部計數機
但唔知要乘定除一樣

畢竟英文要3先有大學讀

咁既話我會建議你有信心既科擺多d心機
英文保3就得

我做2014 B2有26分到
之後paper 3 b2 3個task加埋27/54
paper 2 平均11/21
咁你會建議我依家咁就OK定係有機會可以上到4?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞