[2017DSE] 英文科討論區

134 回覆
9 Like 2 Dislike
留名學野
作文partA要注意啲咩
[10/01/2017] [Paper 1]

Ten must-know facts (下)
6. 唔好paraphrase答案
Reading 講求你理解文章
然後回態相關既問題
你需要思考既係問題同文章既connection
而但當中並唔需要paraphrase你理解左既野
所以你一paraphrase其實就好難會攞到分架啦

7. 做B1唔一定打七折
大家需要知道考評局係點計分
佢會將答B1同答B2既同學既分數先分開處理
計算B1/B2同學既part A成績
再對比兩parts既同學B1/B2成績
得出B1對應B2既分數再比Paper 1既Level
B1愈考得高分既同學相對上轉換後失分會較低分既同學少
以2016年為例
同學係B1拎到43分 就等如B2既41分
但如果B1拎到20分 就只相等B2既10分

8. Reading 卷考Grammar
好多人都話DSE唔考grammar
長答又唔睇grammar
的確係既
佢冇specifically 一份卷/一個session考grammar
但其實你要考好reading卷
Grammar非常重要
好多時只要你識個grammar
你都唔需要明啲字就可以答到題
仲有好多時summary cloze 都會要你轉番啱grammar
所以grammar係好重要

9. 漏打交叉都冇問題
唔知大家有冇留意2016年既Headings Matching既題目
又有冇留意考評局既分數分配呢:
2016年出現左需要同學配對Headings既題目
當中有一個選項係唔適用
假設該題4分 同學需要配對3個headings
而其中一個選項要打交叉

假若同學冇打交叉
亦唔會扣分
因為該不適用選項冇任何分數
換言之你打左交叉就最好
冇答都冇所謂
答錯亦唔會失分

10. 冇神技可言
一句講哂
神技係補習天王捏造出黎既
一千條題目有一千個type既skill
所以回歸基本
思考多d啦各位準大學生

今日好攰 聽日再見
作文partA要注意啲咩

遲少少會講到
不過大致上part A同part B係一樣處理手法
審題好重要
但paper one有時係直接抄原文 有時又要用自己文字paraphrase 分唔到邊題唔使邊題要
Drawbacks有冇s架?
main idea同main purpose有咩分別?
同有埋點樣易d搵?因為成日都搵錯
留名
巴打好野 好有心
得罪講句
之前見有人開post 話Share 都唔知Share 咗咩
一味插補習佬廢 但喺自己又教唔到啲咩野
Drawbacks有冇s架?

Sorry drawback係countable nouns

上面手快打錯左
main idea同main purpose有咩分別?
同有埋點樣易d搵?因為成日都搵錯

Main idea係內容既summary
Main purpose係寫該段既目的
巴打好野 好有心
得罪講句
之前見有人開post 話Share 都唔知Share 咗咩
一味插補習佬廢 但喺自己又教唔到啲咩野

咁又唔好咁講
有幫手免費改文都係好事
但paper one有時係直接抄原文 有時又要用自己文字paraphrase 分唔到邊題唔使邊題要

hi, paper 3 part b, language 嗰啲分點樣先至可以攞足/7-9? 係咪要用靚嘅opening? 啲資料可唔可以直抄?(當然會改下grammar)

paper 3 part a, 錯grammar, 留s , 係咪冇分? (btw, 2014/15 有一題個答案係 lack of, 我哋成班填咗a lack of, 但係唔係一係lacks of, 一係a lack of 架咩?)

同埋點解你話noraml p2>p3?我覺得paper 3 易好多
hi, paper 3 part b, language 嗰啲分點樣先至可以攞足/7-9? 係咪要用靚嘅opening? 啲資料可唔可以直抄?(當然會改下grammar)

paper 3 part a, 錯grammar, 留s , 係咪冇分? (btw, 2014/15 有一題個答案係 lack of, 我哋成班填咗a lack of, 但係唔係一係lacks of, 一係a lack of 架咩?)

同埋點解你話noraml p2>p3?我覺得paper 3 易好多

lack (v)
In lack of

其實冇題目要你paraphrase
只有要你從文章推敲答案要用自己文字作答既題目

Errrrr... paper 3 language full marks 係5
要拎5首先你基本上唔可以漏好多points
以及你用字既formality tone 等等
當然仲有唔係照抄data file

Paper 3錯grammar肯定冇分
另外lack 同lack of可以留意下晏少少既post

lack (v)
In lack (n) of
verb前面加個do有咩作用?加強語氣?
即係I recommend同i do recommend
今年form5
細個英文底幾好, 但係越讀越hea
點樣追返讀得好英文
學英文唔係淨係想應付dse
verb前面加個do有咩作用?加強語氣?
即係I recommend同i do recommend

好少用 效果係emphasize 唔建議用因為有好多時咁寫個tone有少少怪
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞