[2017DSE] 英文科討論區

134 回覆
9 Like 2 Dislike

因為我依家就係差唔多全部科都有4唯獨是有兩科想上5例如數學同埋中史
但依兩科上5要用到時間都比較長所以我擔心緊英文值唔值得用時間上4定係求其攞個3就算

咁既話我會建議你有信心既科擺多d心機
英文保3就得

我做2014 B2有26分到
之後paper 3 b2 3個task加埋27/54
paper 2 平均11/21
咁你會建議我依家咁就OK定係有機會可以上到4?

Paper 2 個分係學校老師比?

因為我依家就係差唔多全部科都有4唯獨是有兩科想上5例如數學同埋中史
但依兩科上5要用到時間都比較長所以我擔心緊英文值唔值得用時間上4定係求其攞個3就算

英文保3就得

學校老師唔準咩
巴打我係17Dsers 宜家Paper1 4-5 Paper2 3-4 paper3 5*-5** paper5-5*
最後拉勻大概有冇5or5*
巴打我係17Dsers 宜家Paper1 4-5 Paper2 3-4 paper3 5*-5** paper5-5*

Paper 4 5-5*

英文保3就得

係 marker老師黎
中文點會無數唔到既概念 只係無咁重要
水 油 鹽 糖 都數唔到
sugar 又唔同 cube sugar
中文用方糖解釋
英文又用返包裝糖解釋
咁兩樣緊係唔同啦

雖然巴打好有心
但個引入真係唔係咁好

中文有一滴水 一粒鹽
唔識真心想知

咁計英文都有 a drop of water

Worst Case 4
Best Case 5

係 marker老師黎

如果你臨場發揮都一樣咁應該都有3

係 marker老師黎

如果你臨場發揮都一樣咁應該都有3

到時兩個老師改
一個比11一個比10已經10.5 (Level 3 cut-off)
所以其實有d危險
留名
中文點會無數唔到既概念 只係無咁重要
水 油 鹽 糖 都數唔到
sugar 又唔同 cube sugar
中文用方糖解釋
英文又用返包裝糖解釋
咁兩樣緊係唔同啦

雖然巴打好有心
但個引入真係唔係咁好

中文有一滴水 一粒鹽
唔識真心想知

咁計英文都有 a drop of water

同意
我既理解中依個係量詞既概念
一個人 一輛車 一滴水
同樣英文都有量詞既概念
A piece of news a drop of water
不過中文幾乎所有名詞都有量詞
英文就唔係
E.g. A man / one man 只有數詞

Best Case 5

如果paper1&2升多1grade 有冇機會5*
作文12/21係咩水位到
學校老師改
無論係平時作文定exam都呢個分
同埋oral 20/28係咩水位
我pre自己細分應該 5 3 5* 3
sba做得應該幾差吓
穩唔穩4
學校老師改
sba做得應該幾差吓
穩唔穩4

學校pre我overall 4但驚唔穩
其實問乜都假 成日見d人問自己穩唔穩幾分幾分
其實就算你自我感覺幾良好出黎個結果都可以受好多因素影響
與其不停問人我穩唔穩幾分不如用d時間去温英文啦
巴打主張背英文生字?
Btw有follow 你ig

Best Case 5

如果paper1&2升多1grade 有冇機會5*

咁就梗係有啦
學校老師改
sba做得應該幾差吓
穩唔穩4

Paper 2 Cut-off
5** 18.5
5* 17.5
5 16
4 13.5
3 10.5

你要睇下以往個老師既學生出到去點
或者po係到比比我望下
Oral好難講 佢計埋SBA
大約level 4左右
視乎SBA

Btw你好肯定你paper 3 5*?
好少學生paper 3>Paper 2
如果出到黎真係 5 3 5* 3
應該會level 4
其實問乜都假 成日見d人問自己穩唔穩幾分幾分
其實就算你自我感覺幾良好出黎個結果都可以受好多因素影響
與其不停問人我穩唔穩幾分不如用d時間去温英文啦

同意
巴打主張背英文生字?
Btw有follow 你ig

我會話背字係基本
當然唔係淨係背中文意思
要記埋佢grammar點用
同記多d synonyms
學校老師改
sba做得應該幾差吓
穩唔穩4

Paper 2 Cut-off
5** 18.5
5* 17.5
5 16
4 13.5
3 10.5

你要睇下以往個老師既學生出到去點
或者po係到比比我望下
Oral好難講 佢計埋SBA
大約level 4左右
視乎SBA

Btw你好肯定你paper 3 5*?
好少學生paper 3>Paper 2
如果出到黎真係 5 3 5* 3
應該會level 4

速讀同整合野係我強項 基本上大部分point我都執到
聆聽大約都48-53/58左右
可能因為我聽歌會聽埋歌詞 所以聆聽都ok
我係學校嘅成績都係paper3>2
雖然改我作文個老師唔係marker
但我諗都應該差唔多
2017留名
補緊cs同billy
望3-4
2017留名
補緊cs同billy
望3-4

補兩個人
唔覺好浪費時間咩
2017留名
補緊cs同billy
望3-4

補兩個人
唔覺好浪費時間咩

上少d連登,陪少d女,唔交齊學校功課,每日溫到2點左右,再加少少努力應該得。
前兩年無努力既後果⋯⋯溫書先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞