我老母俾人呃咗兩百萬HKD

280 回覆
1092 Like 85 Dislike
是咁的,小弟頭先上創意台見到有個屋企人整成童年陰影嘅po發覺有唔少人分享自己老豆老母d嘢,我發現大部分父母都係寧願信外人唔撚信自己仔女架 而我都有類似嘅情況想擺上黎俾大家睇下,先講下background ,件事發生係呢半年,我今年廿歳,話說上年十二月左右嘅時候我老母學人開Facebook 今年一月左右嘅時候我咁啱見到我老母部手機好多英文message寄過黎,咁我都覺得唔對路,一問之下,原來係佢上網識左個白人,聽講係美國人,住英國,去左泰國做生意,跟住唔知做乜9護照問題被拘留咁,又話咩銀行被泰國封埋而家唔上唔落,因為銀行問題外國d朋友都冇辨法,想問我老母借3000美金應下急,條友add我左我老母先一個禮拜...咁我梗係話唔好呀,詐騙黎架,跟住幫佢同條友傾,條友知我老母係超級耶撚,係痴撚線個種,每日念經成粒鐘,有時去絕食,仲要人地聖堂開會佢唔知點解有份 ,咁條友居然send耶穌個樣過黎話咩睇在佢份上之頻 咁我即刻笑而不語偷偷地幫我老母block9佢之後扮話可能人地知呃你唔到block左你,點知呢個先係噩夢嘅開始...

今年四月尾個時,有一日朝早我老母突然拍門叫醒我話咩十萬火急要我幫手,一問之下原來係佢居然unblock 左條友,add左條友whatsapp ,佢話個條友d"朋友"係咁同佢講話佢好好人架信佢啦乜乜柒柒,我老母居然信左,佢話而家d錢hold 住左要借多6000美金先可以還之類個d,再問原來已經借左接近200萬港幣,咁個刻我真係想跳樓死撚左去,原來佢銀行過數過得太密,要用我account幫佢,咁我冇理佢,但係之後唔點解佢又過到6000啦,之後我扯住佢叫佢一齊去報警,佢居然話同個條友好熟架,傾左好耐 ,就係呢一刻,我呢世人從未試過咁想打我老母,佢過多陣先啦,話唔定佢會還,其實個刻我已經覺得拉唔到,我已經接受左屋企永遠冇左200萬 ,過多排條友話還,俾左d網上銀行資料我地叫我地自己transfer,咁條友叫我老母轉一百萬美金,因為以後仲會叫佢借,咁我老母就唔貪心嘅,剩係攞番自己d錢連息,之後冇幾耐銀行mail 過黎咩咵州轉錢,違反乜乜法,要我老母俾18%費用6000usd,之後條友扮無辜咁話唔想自己筆錢on hold 想快d解決,之後俾左三個account我老母,每個入2000,三個地址都係泰國 ,咁我真係忍唔住屌鳩我老母,醒下啦,你俾人呃撚左兩球呀,屌你,仲未醒,要俾咩咵州費都suppose俾銀行啦點會俾三個唔同account 仲要係泰國,下刪一千字,原來佢仲問左我姨媽借左十幾萬,之後我頂唔順搶左佢電話報警,去到之後備案我唔入得去,但佢同我講d佢諗住俾佢條友d資料俾警察睇個時,警察話得啦唔駛啦,假架 ,去之前仲話唔會嘅唔會嘅,唔係警察出到佢都唔信,你睇下,你唔信你個仔呀嘛,你而家抵死啦,兩球呀!

其實件事都過左幾個星期,我而家都仲係悶悶不樂咁,講真呢件事我真係唔敢俾老豆知,屋企唔算有錢,老母冇返工,老豆就退休,成身都係病,驚佢頂唔順 ,d相同埋其他資料我遲下會upload 上黎
報警
仔細望多咗望 原來入咗創意台
MILF
第一次開po唔知揀咩台好
又回帶?
真架,一陣間我upload返d相上黎
財到光棍手
重要條友唔似喺香港境內, 收得皮
唔記得補充一點條友打俾我老母個時我聽到d口音you must try個try字卷撚到 一聽就知南亞狗
除左話你老母真係戇撚柒鳩之外 真係冇野好講 錢又比人呃哂 報警都冇用啦 你老豆真係慘撚過做狗
好撚難睇
如果係真 得罪講句你老母真係冇得救
拎埋自己老母出黎玩
樓主好波
恭喜你
比我就del撚埋老母facebook acc
呢篇野似層相識wo
樓上幾位話攞埋自己老母出黎玩係咩意思 ?
睇唔出有咩假膠味 google search完全冇類似文章 只係開錯台咋?
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞